Severská kuchyně v Cihelně: sobí hřbet i krab se zelím
Skandinávské menu představí pražským labužníkům šéfkuchař norské restaurace Fauna Bjørn Svensson ve středu 26. října.
O kuchyni skandinávských zemí se vyprávějí báje. Její věhlas je bez hranic, odvaha tamních kuchařů při volbě surovin nekonečná. Bohužel to většinou to známe jen zprostředkovaně. I když okno z Prahy do Skandinávie pootevřel právě v Hergetově Cihelně její šéfkuchař Vojtěch Václavík, který na severu Evropy stážoval, opravdový exkurz se odehraje ve středu 26. října.
V Hergetově Cihelně představí své kreace Bjørn Svensson z legendární restaurace Fauna v Oslu. Připraví v Cihelné ulici pětichodové menu z ne úplně běžných surovin a ne docela obvyklými úpravami. Jak tedy bude vypadat degustační menu Bjørna Svenssona?
Amuse bouche: Slávky s bramborovou omáčkou a libečkovým olejem, Mušle sv. Jakuba s verbenou a špenátem
Hovězí tatarák s estragonovou emulzí a västerbottenským sýrem
Pečený krab královský s karamelizovaným zelím a křenem
Kambala s kompotem z grilovaného pórku s křupavým kadeřávkem a omáčkou z nakládaného medvědího česneku
Sobí hřbet s chipsy z topinamburu, grilovaným jablkem a tymiánovou šťávou
Zmrzlina ze sušených švestek s pralinkou z lískových oříšků
Za tuhle skandinávskou parádu, která odkryje taje vychvalované kuchyně, zaplatíte 1750 korun. Pokud si dáte i párování s víny, v tom případě bude cena tři tisíce.