FOODOLOGY

Dílo Bjorna Svenssona z restaurace Fauna

Severská kuchyně v Cihelně: sobí hřbet i krab se zelím

Skandinávské menu představí pražským labužníkům šéfkuchař norské restaurace Fauna Bjørn Svensson ve středu 26. října.

O kuchyni skandinávských zemí se vyprávějí báje. Její věhlas je bez hranic, odvaha tamních kuchařů při volbě surovin nekonečná. Bohužel to většinou to známe jen zprostředkovaně. I když okno z Prahy do Skandinávie pootevřel právě v Hergetově Cihelně její šéfkuchař Vojtěch Václavík, který na severu Evropy stážoval, opravdový exkurz se odehraje ve středu 26. října.

V Hergetově Cihelně představí své kreace Bjørn Svensson z legendární restaurace Fauna v Oslu. Připraví v Cihelné ulici pětichodové menu z ne úplně běžných surovin a ne docela obvyklými úpravami. Jak tedy bude vypadat degustační menu Bjørna Svenssona?


Amuse bouche: Slávky s bramborovou omáčkou a libečkovým olejem, Mušle sv. Jakuba s verbenou a špenátem

Hovězí tatarák s estragonovou emulzí a västerbottenským sýrem

Pečený krab královský s karamelizovaným zelím a křenem

Kambala s kompotem z grilovaného pórku s křupavým kadeřávkem a omáčkou z nakládaného medvědího česneku

Sobí hřbet s chipsy z topinamburu, grilovaným jablkem a tymiánovou šťávou

Zmrzlina ze sušených švestek s pralinkou z lískových oříšků


Za tuhle skandinávskou parádu, která odkryje taje vychvalované kuchyně, zaplatíte 1750 korun. Pokud si dáte i párování s víny, v tom případě bude cena tři tisíce.

24. 10. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie