FOODOLOGY

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu


Už obalem signalizuje nové pivo ze svijanských sklepů další z tradičních produktů. Tak jako všechny předchozí i toto pivo ukazuje na tisíciletou tradici pivovarnictví v Čechách. Litrová láhev z tmavého skla s patentním uzávěrem posílá konzumentům jasný signál: „… ani zde jsme neustoupili z naší už zavedené tradice!“

Pivo přímo ze sklepa – tak se nový produkt nazývá – znovu potvrzuje filozofii tamních pivovarníků. Jedná se o spodně kvašený tradiční cestou uvařený dvanáctistupňový ležák, nakvašený v otevřených kádích na spilce a vyzrálý v ležáckém tanku. Proč zrovna takovéto pivo? „Mezi nepřehlednými řadami různých produktů různých pivovarů takový speciál vlastně chybí. Dřív běžné pivo bylo postupně upravováno ve prospěch jeho čistoty, trvanlivosti, stability v chuti.“ Tak jak vyspívaly technologie při jeho výrobě mizela postupně specifika výrobku toho kterého pivovaru. Takže se Petr Menšík rozhodl jako vždy jít cestou riskantnější, ne zprvu bezvýhradně přijímanou. Tedy „hlavou proti zdi“ jak je ostatně zdejším zvykem. Pivo nijak dále neupravované je po naležení stáčeno do lahví přímo v ležáckém sklepě. Výsledkem je lehce zakalený zlatavý ležák s vyšším podílem reziduí. To jest s nezaměnitelnými vlastnostmi ve vůni a rurálnější chutí. Charakterizuje ho i vyšší plnost a příjemná důraznější dochuť s elegantní uměřenou hořkostí. Sládek využil zkušeností z přípravy piva Šlik, které se u konzumentů etablovalo jako velmi úspěšné. Určitým úskalím se u nové etikety může zdát kratší trvanlivost, ale i zde pivovarští věří ve své zkušenosti. Také spoléhají na kvalitu a požitek z pití a věří, že bude z regálů mizet daleko před koncem expirace. Ono totiž má ještě jeden bonus. Díky noblesní ambaláži bude patrně i hezkou pozorností pro zaryté pivní tradicionalisty. Zatím se všechny produkty pivovaru setkaly s příznivou odezvou, není proto důvod se obávat, že by tomu tentokrát mohlo být jinak.
Ve Svijanech připravili ještě dvě další aktivity. Před sezónou, která přece jen vyvolává mnohé otazníky vyšli návštěvám naproti. Především novou expozicí na Zámku – věnované archeologické činnosti a sbírkám Eduarda Štorcha.

A také změnu v tamní pivovarské restauraci. „… ve starých prostorách a novém kabátě“ si tam můžete dopřát některé ze širokánského sortimentu piv na čepu, ale i znamenitá jídla. Stejně chutná jako bývala vždy. Tahle možnost ještě dostala nový rozměr, vybrané krmě si můžete odvézt zakonzervované ve skle. Když si k tomu přidáte ještě dvě tři lahve Piva přímo ze sklepa můžete si malý svijanský svátek udělat doma v jídelně…

Zapomenout nesmíme ani na další službu hostům, pivní lázně. Sice nejsou už nejžhavější novinkou, ale těší se stále bezbřehé popularitě. Pobyt v hotelu si bez pivní koupele nelze představit.
Takže při první příležitosti hurá do Svijan!

10. 5. 2023

Daily Meal

všechny novinky

Poklady německých vinic potřetí

Německá vína nové generace tamních vinařů nic neztratila z historicky osvědčených kvalit

Grilovačky startují

RYBA NA GRIL se nazývalo představení produktových novinek společnosti Fjord Bohemia

Velikonoce přinesly jaro do Krkonoš

Hotel Horizont – dominanta Pece pod Sněžkou – se v čase vyprofilovala ve vyhledávané centrum relaxace a odpočinku

Daily Drink

všechny novinky

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům