FOODOLOGY

Jan Kracík

Anketa mezi šéfkuchaři: Jan Kracík, Pot-au-feu

Jaký styl kuchyně mají nejraději čeští šéfkuchaři, z jakých surovin nejradši vaří a kam chodí na jídlo, pokud mají čas?

Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
Nejblíže mám ke kuchyni francouzské z Burgundska kvůli výběru surovin a produktů, které tam pěstují a chovají. Líbí se mi přístup tamních chovatelů, pěstitelů a samozřejmě kuchařů, jak se k daným surovinám umějí chovat, jak je dokážou zpracovávat a vzájemně kombinovat.

Co je specialitou vašeho podniku?
Telecí brzlík se smrži a černým kořenem a polévka, podle níž jsem nazval restauraci Pot-au-feu.

Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
S dravými sladkovodními rybami, jako jsou štika, candát, okoun, sumec. S vnitřnostmi, ať to jsou jakákoli játra, brzlík a ledvinky, a se zvěřinou, nejradši vysokou.

Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Omáčky.

Jaká jídla máte nejraději?
Mám velmi rád ta nejjednodušší jídla typu brambory s tvarohem a cibulkou nebo škubánky s mákem.

Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
Restaurace Gourmandin v burgundském Beaune. Stará francouzská škola nikdy nezklame, naopak vždy odcházím nadšený – prostě to umějí.

Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Andouillette. Z prvního ochutnání se mi zvedl žaludek, dnes se na to již koukám pozitivně.

Jaký je váš vztah k české klasice?
Českou klasiku velmi respektuji. Kdo ji dokáže perfektně ovládat, zvládne pak uvařit skvěle i francouzské pokrmy.

12. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Mollica po dvaceti letech

Ve druhé dekádě března potěšil všechny pravověrné gourmety Pavel Kramár

Dát hostu víc možností – podruhé

Efektní měsíční nabídky Martina Žáčka

Dát hostu víc možností

To nabízí hostům Martin Žáček v Malostranské besedě svými měsíčními nabídkami

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu