Zvěřinový čaj, jehněčí s fíky. Přichází podzim
Šéfkuchaři pražských restaurací připravili s velkou dávkou invence rozličná menu pro blížící se podzimní čas. Podívejme se na některá z nich.
Mlýnec
Marek Šáda postavil čtyřchodovku na tradičních kmenových surovinách české kotliny. Ovšem jako vždy použil netradiční úpravy. Hned v úvodu překvapí dýňové consommé. V originálním provedení nabízí podzimním plodem fortifikovaný hovězí vývar. Jeho síla je oděna do trendy kabátku exotického ladění, který obstará kari a čerstvý koriandr. Feta sýr je možná trochu panovačný až dizonující. U pstruha z rybářství Žampach na sebe upozorňuje doprovodné víno, chardonka Secret de Lunés z Languedoku. Svěží, šťavnaté, plné života je rybě mimořádně pozorným partnerem. Coby dezert Šáda nabízí křupavé nudle s mákem a švestky, které podtrhuje slivovice. Díky tomuto zvědavost budícímu menu můžete v Mlýnci přivítat podzim do konce září.
- Menu:
dýňové consommé, kari, feta, koriandr
lososovitý pstruh, brokolice, mandle, citron, kopr
daňčí hřbet, kaštany, kapusta, švestky, špek, jalovec
křupavé nudle s mákem, švestky, slivovice
V Zátiší
Sympaticky se s podzimem vyrovnala dvojice kuchařů V Zátiší. Ve svém premiérovém měsíčním menu, které odstartovalo nabídku právě od září, vsadili na zvěřinu. Igor Chramec a Pavel Brož prezentují zvěřinu a rybu někdy ve skutečně netradičních úpravách. Chuťově pestrý, vzácně vyrovnaný zvěřinový čaj, candát s variacemi dýní nebo na závěr jablečný tart tatin s creme fraiche s calvadosem. Nejzajímavější bude asi srnčí hřbet. Lahodné maso, byť ze zvířete chovaného na farmách, přesto s patrným výrazem zvěřiny, má za partnerku nezvykle komponovanou svíčkovou omáčku. Objevuje se v ní tón, na který jsme zvyklí třeba ze zimního svařáku. Každý chod je složen z typických českých surovin, nicméně tu a tam se objeví nečekaná vsuvka. Nechte se překvapit.
- Menu:
amouse bouche
zvěřinový čaj, konfitovaný vaječný žloutek, kroupy, houby
filet candáta pečený na pánvi, textury dýně
srnčí hřbet, svíčková omáčka s dýní, nádivka s brusinkami a kaštany
jablečný tart tatin, calvados crème fraîche
Triton
Stále ještě poměrně nová akvizice v kuchyni restaurace Triton, šéfkuchař Tomáš Horák, vytáhl všechny finesy ze svých zahraničních praxí a umně je zabudoval do přípravy tradičních českých receptur. Výsledky v podobě Českého Modern Art Menu můžete v restauraci ochutnat vždy od středy do neděle od 17.00 hodin. Zájem patrně vzbudí pražská šunka, kde vedle tradičně pikantních průvodců – křenu a kyselé okurky – překvapí bílá čokoláda.
- Menu:
hovězí tataráček, bramborová pusinka, pěna z kyselé okurky,opečený chléb
pražská šunka s křenem, nakládané cibulky, kyselá okurka, bílá čokoláda, rajče, oxalis
hovězí double consommé z oháňky, špekové knedlíky,čerstvá zelenina
pomalu pečený hovězí filet steak, svíčková omáčka, soufflé z karlovarského knedlíku
marinované kachní prso s pomerančovou omáčkou, červené vinné zelí, špičky z bramborového těsta
jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou
Café Buddha v Norské
Menu je sice označeno jako podzimní, ovšem podzim v krajích, odkud pocházejí jednotlivé pokrmy, se od našeho značně liší. Sofie Smith našla se Štěpánem Návratem společnou notu a vychází z toho atraktivní nabídka. Některé variace mají letně laděný náboj, což je v nastávajících stále kratších dnech milým ohlédnutím za sluncem.
- Menu:
Chilli Salt Calamari (křupavé smažené kalamáry, posypané chilli solí, uzené chilli aioli a domácí zelené kimchi)
Lao Duck Larb (nasekané kachní maso, křupavá kachní srdce, hot & sour dressing, citrónová tráva, bylinky, chilli, opečený sticky rice prášek)
Chiang Mai Khao Soi (dušené kukuřičné kuře v pikantní kokosové kari omáčce, domácí vaječné nudle, sójové vejce, nakládaná zelenina, chilli pasta, limetka)
Indonesian Duck Masak Hijau (kachní stehno, indonéské přísady se zelenými chilli papričkami, citrónová tráva a kencur, kokosové mléko, zelené mango, sambal)
La Loca
Radim Gerlich režíroval podzim podle obvyklého scénáře. Chuťová pestrost a možnost podělit se o jídlo se svými spolustolovníky. jehněčí s fíky nebo kuskus s řepou a jablky příjemně osvěží začátek podzimu.
- Menu:
kuskus s řepou a jablky
rukola s žampióny portobello, sýrem taleggio, lanýžovým dresingem a estragonem
tagliatelle s králíkem, salsicciou a kořenovou zeleninou
dýňové rizoto
mořský ďas pečený se šafránem, topinambur a tahini omáčka
jehněčí dušené s fíky a sladkým bramborem
baby kuřátko s teplým bulgurem
hanger steak s čočkou
- Daňčí hřbet (Mlýnec)
- Zvěřinový čaj (V Zátiší)
- Pražská šunka (Triton)
- Lao Duck Larb (Café Buddha)
- Podzim v La Loca