FOODOLOGY

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

V Borgo Agnese, kam nastoupil problém vyplaval na povrch. Při práci ve světě neměl potřebu jej řešit. Poradil si s exotickou rybou, věděl, jak na volně chované kuře. Když ale v Borgo dostal za úkol navařit pár českých jídel, byl v koncích. Nikdy předtím se k nim nedostal, do světa odcházel rovnou ze školní lavice. Vyřešil to však po svém: bez knih či odborného vedení tenhle autodidakt s touhou se učit dokázal v krátkém čase dávat české speciality, jako by je byl vařil odjakživa.

Tři měsíce nato se ale znovu stěhoval a na doporučení majitele Borgo Agnese zakotvil U Kastelána. To, co možná nezafungovalo v Borgo, se naplno rozvinulo tam. S Michalem Göthem našli společnou řeč a Jan se brzy stal jeho dvojkou.
Zde bychom ho mohli opustit, Kastelán fungoval jak náleželo, takže se žádné převratné změny nečekaly. Ale přišly. První znamenala další stěhování. V Zemanově kavárně se otevřel Pavillon, a bylo na každém, zda půjde s kastelánským týmem tam, nebo se rozloučí. Kaplan měl jasno, zůstal s Michalem.

Stále ještě to však není konec jeho příběhu. V roce 2013 Göth zčistajasna odešel. Jít s ním tentokrát nešlo, protože on sám postavil věc tak, že další osud Pavillonu stojí a padá s Kaplanem. Což vlastníci akceptovali, a Jan se stal šéfkuchařem. Poladil si personál, dennodenně piloval receptury pro budoucí menu, nadoraz se věnoval vlastní přípravě jídel. Tenhle přístup se mu vyplatil, restaurace jela. Janovy kreace přesvědčily o správnosti jeho jmenování i největší pochybovače. Měly nápad, stály na prvotřídních surovinách a vynikaly sladěnými chutěmi. Pavillon měl stále více hostí, kteří si zdejší kuchyni oblíbili a nedali na ni dopustit.
V roce 2018 přišla další, tentokrát hodně odvážná změna. Ve finále ho vynesla o další příčky kariérního žebříčku výš. Odstěhoval se do Prahy, původně s ideou delšího odpočinku. Nicméně být docela bez práce neumí, takže připravil variantu menu, které by krátkodobě předvedl ve Dvoře Hoffmeister. „Ada Hoffmeisterová, která restauraci vede, měla jinou představu – buď stálé angažmá, nebo nic.“ Přehodnotil tuto možnost – a nastoupil do tamní kuchyně jako plnohodnotný šéfkuchař. Což nebylo špatné. V podmínkách, jaké tam panovaly – široký záběr české tradice prošpikovaný francouzským dotekem, s mnoha možnostmi surovin z vlastních domácích zdrojů, to mělo pro kuchaře, který tíhl spíše k panevropské moderně zprvu svůj půvab. Ale – restaurace se zaměřila na svatby. Má k tomu všechny podmínky v oslovujícím prostoru a samozřejmě kvalitě kuchyně. Své sehrálo i jméno majitele, zkrátka objednávky se jen hrnuly. Plán zahrnoval dvě svatby týdně a to znamenalo vlastně každodenní přípravu. S nevelkým prostorem pro kdovíjakou kreativitu.

Po třech letech téhle svým způsobem jednotvárné práce přišel covid a s ním nejprve jen jakési přežívání a potom úplné zavření pohostinských služeb. Do toho jako spása z obtížně řešitelné situace přistála u Jana nová nabídka – a ne ledajaká. Kuchyně Hotelu Aria s restaurací Coda. Jiný svět, skladba hostů i styl kuchyně, výzva, která se nedala odmítnout. I s rizikem, zda Kaplan nastaví koncept, který dílem alespoň zpočátku bude blízký stylu Davida Šaška. Na ten byli klienti – jak hoteloví, tak z ulice – zvyklí a těžko by se s ním loučili. S tím vším byl Jan srozuměn a post přijal. Báječně se trefil do toho, co Coda očekávala a byly z toho roky mimořádného nasazení s výbornými výsledky. Ovšem i s tím, že na menu zůstávají po celý čas zakotvené některé nesestřelitelné kreace Šaškovy.

Všechno však jednou končí a tak se Jan Kaplan v roce 2023 s Arií rozloučil. Co bude dál, zatím patrně neví ani on sám. Domnívám se však, že se o něm brzy dovíme coby o novém šéfkuchaři některé restaurace s vysokým renomé či velkými ambicemi. Které jistě dokáže naplnit.
A možná i po něm zůstane na lístku Cody některá z jeho jedinečných variací – proč ne třeba široce oblíbený Jelenobot – pečený hřbet z jelena a grilovaná chobotnice, květákové pyré,hlíva královská, a omáčka z čerstvého jalovce…

Jan Kaplan Time Line

2003 – Al ´johnsons swedish restaurant Wisconsin (Michiganské jezero)
2005 – Giraffe, the Connaught (1 rok)
2007 – Harvey Nichols 5th floor restaurant
2011 – U Kastelána
2012 – Pavillon
2018 – Dvur Hoffmeister
2021 – Aria

26. 9. 2023

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie