FOODOLOGY

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů

Mezi atraktivní  produkty Valašska se vrací po sto padesáti letech. A nejde o ledajaký produkt. Na scéně nápojové gastronomie se objevuje Beskyd 1129. Navíc hned ve dvojím provedení. Frenštátská destilérka Fleret přichází s oživením dávných receptur. Jejich základem je v obou případech čistý vyzrálý ovocný destilát, dochucený maceráty. A sice Beskyd 1129 Cafe Cafe, 40% tříletý švestkový destilát s macerátem s decentními tóny kávových zrn a kakaových bobů. Druhá varianta, Beskyd 1129 Willi Willi je čtyřletý a z hrušek Williams. Jeho chuť dotváří macerát ze zeleného čaje Chun Mee.
Letopočet 1129 odkazuje na dobu, kdy do Beskyd přišli první pastevci a salašníci, karpatští Valaši. Vedle umu chovat ovce ovládali ještě jiné umění – přípravu ochucených ovocných destilátů.
Vinopalníci ve Frenštátě nyní oživují atraktivní položky sortimentu někdejší destilerie Jakuba C. Kohna, který získal recepty valašských nasídlenců a v roce 1850 začal s jejich produkcí.
Dnes, v časech experimentování snad ve všech oborech gastronomie, je ta nejlepší doba. Konzument slyší na všechny novinky a intenzivně se o ně zajímá. Produkce frenštátské palírny má tak velkou šanci dostat se do povědomí všech milovníků ovocných spiritů. Otázkou je, zda a nakolik tyto vpravdě neotřelé produkty dokážou potenciální fandy oslovit. Přece jen jde o odvážný krok mezi tradiční ovocné destiláty, po léta u nás frekventované a respektované.

 

12. 3. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie