FOODOLOGY

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů

Mezi atraktivní  produkty Valašska se vrací po sto padesáti letech. A nejde o ledajaký produkt. Na scéně nápojové gastronomie se objevuje Beskyd 1129. Navíc hned ve dvojím provedení. Frenštátská destilérka Fleret přichází s oživením dávných receptur. Jejich základem je v obou případech čistý vyzrálý ovocný destilát, dochucený maceráty. A sice Beskyd 1129 Cafe Cafe, 40% tříletý švestkový destilát s macerátem s decentními tóny kávových zrn a kakaových bobů. Druhá varianta, Beskyd 1129 Willi Willi je čtyřletý a z hrušek Williams. Jeho chuť dotváří macerát ze zeleného čaje Chun Mee.
Letopočet 1129 odkazuje na dobu, kdy do Beskyd přišli první pastevci a salašníci, karpatští Valaši. Vedle umu chovat ovce ovládali ještě jiné umění – přípravu ochucených ovocných destilátů.
Vinopalníci ve Frenštátě nyní oživují atraktivní položky sortimentu někdejší destilerie Jakuba C. Kohna, který získal recepty valašských nasídlenců a v roce 1850 začal s jejich produkcí.
Dnes, v časech experimentování snad ve všech oborech gastronomie, je ta nejlepší doba. Konzument slyší na všechny novinky a intenzivně se o ně zajímá. Produkce frenštátské palírny má tak velkou šanci dostat se do povědomí všech milovníků ovocných spiritů. Otázkou je, zda a nakolik tyto vpravdě neotřelé produkty dokážou potenciální fandy oslovit. Přece jen jde o odvážný krok mezi tradiční ovocné destiláty, po léta u nás frekventované a respektované.

 

12. 3. 2020

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie