FOODOLOGY

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Řeč je o zeleném pivu, které o Zeleném čtvrtku zaplní miliony sklenic ve stovkách hospod a restaurací po celé zemi. Protože vzniklo v pivovaru Starobrno, stala se moravská metropole samovolně jeho hlavním městem. Jak již řečeno, třináctistupňový speciál, ozvláštněný bylinným výluhem tajného složení, jenž mu dodal i výraznou, pro pivo stále neobvyklou barvu, uvařili brněnští sládci počtrnácté.
Odkud se vzala taková popularita, díky které ho letos – v roce 2019, vystaví pivovar znovu přes pět tisíc hektolitrů? Důvodů je několik. Starobrno Zelené pivo 13° je jedinečné nejen svou barvou. Přes ovlivnění chuti bylinkami zůstává stále velice pitelné, základní chuťová linie je v něm zřetelná. Má také příjemnou plnost i dostatečný říz. Hlavně však je odvážné – tedy spíše jeho zrod byl do velké míry spojen s určitou sázkou do loterie. Svou roli hraje také jeho malá dostupnost. Určeno pro Zelený čtvrtek bývá vypito jen pár dnů po tomto datu. Mnohde však padne ještě před „zelenou půlnocí“. Potom si musejí ti, kdo si ho zvlášť oblíbili, znovu celý rok počkat.
Brňané jsou na svůj pivovarský fenomén jak náleží pyšní. K jeho poctě probíhá vždy o Zeleném čtvrtku krom toho, že poteče v bezmála dvou stovkách tamních hospod – a  až třech tisícovkách o celé vlasti, celá řada doprovodných akcí. Šalina Pub, tramvaj s výčepem, kde bude Zelené k mání, bude brázdit okružními jízdami město. Na terase před Pivovarskou restaurací na Mendláku proběhne velká hudební paráda za účasti mnoha skupin velkých jmen. V samotném pivovaru bude v Den Z nastartován exkurzní okruh. Při něm zhlédnete prostory, kde se rodí nejen Zelené, ale vlastně celá sortimentní řada etiket Starobrno. Pro Zelený čtvrtek navíc zdarma.
Velkým hitem posledních let byla večerní iluminace významných budov, ale i třeba skulptur. Pohled na Špilberk oděný do zářivě zeleného hávu je bez dalšího úžasný. V letošním roce bude iluminován pouze pivovar, i to však bude jistě impozantní podívaná.
Letošní novinkou je Starobrno piknik se speciálním velikonočním menu v košíku. Koná se ve třech turnusech: 13:00 – 15:00, 15:30 – 17:30 a 18:00 – 20:00 hodin. Piknikový koš obsahuje velikonoční menu pro dva, nálepky na vajíčka, pomlázku a poukaz na dvě Zelená piva.  V otevřené zahradě pod Špilberkem, kde se bude odehrávat, bude samozřejmě možné další dávku piva dokoupit. Svůj program má také připravena celá řada restaurací. Zkrátka, „zelený škopek“ ovládne Brno.
Pivo vtrhlo mezi fenomény českého pivovarnictví a pevně se tam usadilo. Natrvalo, mám za to. Autor původní brněnské receptury Petr Hauskrecht – tehdy šéfsládek pivovaru Starobrno – patrně netušil, že rozpoutává zelenou velikonoční bouři prakticky v celé zemi. Pivovarů, malých i průmyslových, které od té doby zelené pivo připravují, je už pěkná řádka.
Ponechme však Starobrnu i městu jeho zásluhu na velikonočním potěšení pro všechny milovníky pivních specialit. Vždyť je to jen jednou v roce.
A vůbec, možná by stálo za to se do Brna rozjet a prožít si tu pivní slávu na vlastní kůži právě tam. Vždyť taková věc se nerodí co týden. A kdyby vám barva Zeleného stran jeho konzumace činila neřešitelný problém, zavřete před prvním douškem oči. Při druhém se už vše poddá.

18. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie