Zelená pro hotely
24. května začaly znovu nabízet své služby hotely. Zatím s jedním omezením
Vnitřní restaurace slouží v tuto chvíli pouze pro hotelové hosty, „ulice“ může využívat zahrádek a otevřených teras.
Což také tam, kde se pyšní vyhlášenou kuchyní přes nepřízeň počasí tuzemští mlsní vcelku hojně využívají. Za všechny další dnes navštívíme dvě. S naprosto odlišnou lokací a rozdílným konceptem kuchyně, obě však mezi labužníky po čertech vyhlášené.
Deer
V útulném vnitrobloku mezi historickými domy Starého Města se ukrývá malebná zahrádka hotelu Iron Gate v Michalské ulici, napojená na cele prosklené atrium. Klidné místo s náladotvornou atmosférou má mnoho výhod. Je útulné, tiché, na dosah všech významných míst v okolí. Hlavně však nabízí odvážný, před nějakými čtyřmi lety ještě patrně nemyslitelný koncept kuchyně. Jiří Eberl, který jí vládne, postavil se svým týmem nabídku na celoročně využívané zvěřině. To se ukázalo být pro hosty lákajícím natolik, že se koncept uchytil a hosté svou nabídku volí právě z tohoto segmentu jídel.
Týká se to nejen cizinců. V době uzávěry zde existoval tak silný zájem našinců, který opravňuje tvrdit jedno. Že totiž tuzemská klientela hotel zachránila před drastickými minimalizačními opatřeními.
Co tedy Eberlovo menu nabízí? Srnčí hřbet s kaštany či daňčí osso buco například. Ale i odlehčené jarní krmě pro rozvášnění senzorů. Za všechny je to třeba živé, chuťově svěží paté z lososa, ředkvičky, chřest, wasabi.
Odvážný koncept se, díky nevšednímu zpracování „divokého“ masa i laskominy budícím sezónním dobrotám od prvého dne ujal. Navíc má Deer ještě jeden úžasný bonus. Když si objednáte, stačíte se zajít podívat na Orloj nebo jinou atrakci. Jsou tak blízko, že se vrátíte dřív, než vám na stole přistane první chod.
Yalta Craft Bistro
Docela jiný je přístup ke gastronomii v hotelu Jalta. Koncept Yalta Craft Bistro zacílil na ty, kterým nevadí netradiční novinky v menu ani vzrušivý až běsný tep srdce samého centra metropole . Na stinné terase vysazené nepatrně nad chodník – to vám dává pocit jakési významnější pozice – vás osloví Marek Šáda recepturami a prezentacemi rozhodně netuctovými. Orient burger – cizrnový falafel, červené zelí, zelené curry, koriandr, zrovna tak i Beyond Meat cheeseburger – jakési „rostlinné maso“ s čedarem a naším zeleným kečupem.
Ale ještě: Když se řekne „smažák“ ne všichni vzrušeně zastříhají ušima. Ani vám se možná nebude zdát, nabídnou-li vám ho zrovna tady a bez bližšího vysvětlení. Ale dejte s ho! A to říká ten, kdo si s ním opravdu netyká a víceméně ho na lístcích přeskakuje. Co je to vlastně za zázrak, že si ho šéf dovolil nasadit do nabídky?
Jde o žárem propojené tři druhy sýra – Gouda, bílý Cheddar a Grana Padano – zakryté „pokličkou“ z panko strouhanky s minikopečky libečkové tatarky a vlastními bylinkami na povrchu. Výsledkem je svojský projev souzvuku tří sebevědomých chutí, které nesoupeří, ale navzájem si předají to nejlepší. Křupající krusta strouhanky pak dá soustu „zvuk“ a tatarka umocní barevnost efektu doznívání. Je to ovšem syté, a to velmi.
Když si na závěr dopřejete hokejovému puku podobný kotouč plný úžasného krému a „Eirkoňaku“, neobvyklou variantu koňakové špičky, přistihnete se na okamžik při myšlence: „… přibral jsem sice asi tři kila, ale bylo to báječné!“
Neobvyklý koncept Yalta Craft Bistra, v kontextu s historií zdejší kuchyně ne všem konvenující neměl na svůj start mnoho času. Jakkoliv je odvážný a tradice bořící teď opět prokazuje svou životaschopnost.