FOODOLOGY

Zelená pro bary

I když s prvním červencem padla omezení zavírací doby barů, snadné to mít nemusí

Třiadvacátá hodina, která do 1. července znamenala stopku pro bary, pro ně byla vražedným opatřením. Bary byly, jsou a budou nočními podniky. A jejich hosté pijáky hvězd. Dokázaly vůbec i renomované bary přežít období, kdy se klienti začali objevovat ve dveřích ve svou obvyklou hodinu a barmani je po jednom dvou drincích museli vyprovodit?
Nahlédněme do pražského podzemí, kde bydlí dva ikonické bary metropole.
Bugsy´s Bar na rohu Pařížské a Kostečné je už přes čtvrt století po čertech vyhlášenou adresou. Ovšem situaci, která panovala do prvního prázdninového dne i zde přežívali se zaťatými zuby. Ač před vchodem připravili lákající minizahrádku, i když posunuli otevíračku na šestnáctou hodinu, návštěvnost byla víceméně symbolická. Ono také ze dne na den přeonačit „tuláky po hvězdách“ aby na své drinky vyráželi za denního světla nešlo kdovíjak snadno. Velkou roli, vedle osvědčené práce barmanů a jejich báječných receptur však sehrála věrnost stálých hostí. Ne sice tak často a jistě ne v obvyklých počtech, ale chodili. Tu a tam si poněkud pootočili denní program a do Kostečné vyrazili. I když šlo víceméně o návštěvy minimální a o kdovíjakých tržbách nemohlo být řeči, jejich věrnost byla potěšující a určitě pomohla udržet naději v lepší časy.

Teď, díky odvolání omezené doby provozu by bary mohly a měly nasprintovat do plné sezóny. Ale… začaly prázdniny a tedy dovolené. Mnozí pravidelní hosté zmizí z města, a turisté zatím nejsou. Tím míním i mimopražské návštěvníky z řad milovníků barů. Možná se pletu, ale i oni by mohli do oživení návštěvnosti promluvit. Třeba proto, aby atmosféru baru a jeho legendární drinky zkusili  na vlastní kůži.
Black Angel´s Bar je další místo, které rozhodně patří do nejvyšší špičky barového dění. I zde byli postiženi nouzovým stavem, ale částečné rozvolnění tu probíhalo možná o něco příznivěji. Svou roli sehrálo otevření zahrádek na Staroměstském náměstí. Zpočátku totiž špatné nezahrádkové počasí řešili mnozí posezením v působivém „andělském pekle“. Takže kolikrát tu bylo i v neobvykle časnou hodinu slušně plno. Bar byl také vždy spojován krom propracovaných mixů i originálními hudebními produkcemi. Což platilo a patrně znovu platit bude především o víkendech.

Působivé prostředí a přídechem mystiky, kde zkušení muži za pultem posílají do světa řadu dobrých a lepších drinků, mezi hosty poměrně často osvědčení věrní klienti, víkendy při strhující hudbě. To je magnet, který brzy přitáhne široké řady nadšených vyznavačů nočního života.
Léto není pro Angel´s silným obdobím. Také právě pro velkokapacitní zahrádky, které oslovují většinu davů pod Orlojem. Ovšem návrat k plnohodnotnému nočnímu životu jistě vše brzy uvede do minulého stavu. Mám za to, že stačí, aby tam host „spadl“ z ulice poprvé. Síla atmosféry spolu s ďábelsky vyladěnými drinky už zařídí vše ostatní.
Ostatně hodně už napověděla první noc, natěšení hosté si jí užívali z plna hrdla patrně všude. Ještě více však ukáže první víkend v plné zbroji. Věřme, že ostrý start nepřepálí ani hosté ani barmani a vydrží znovu nastartovaný, dlouhý a radostný finiš.

2. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie