FOODOLOGY

Zahrádky hlásí: otevřeno!

I když rozjezd zahrádek zbrzdilo první týden „nezahrádkově“ chladné počasí, přece jen otevřely a těší se zájmu hostů

Samozřejmě ne všechny, někteří provozovatelé váhají, jiní své podniky zavřeli a s nimi i zahrádky. Nicméně v metropoli jich vyrostla spousta a o překot nabízejí své služby. Zavítejte s nám na některé, ať už místa se staletou tradicí, nebo nové adresy nabízející prostory i služby v pojetí nových trendů.
U Fleků
522 let dovrší v roce 2021 veleznámá pivovarská restaurace. Jako všude i tam se museli utkat s nešťastnou situací a do 17. května čekat na otevření bran.
První týden byl nejspíš díky počasí trochu rozpačitý. Ne ovšem docela beznadějný. Turisté zde chybějí a ještě nějaký čas budou. Chladné dny i častý déšť ale nevadil překvapivě poměrně slušným porcím návštěvníků. Dokonce tu a tam bylo lze zaslechnout debatu vedenou v cizí řeči. Pro personál, zvyklý, že si lidé šlapou po zádech jde patrně o slabou náplast, ovšem určitý signál to je.
Však také pivovar vyšel milovníkům flekovského moku řádně naproti. Dokonce od loňského října rozvážel při svých spanilých jízdách po republice i nově vařený světlý ležák. Ten navíc i po otevření zahrádky zůstává na čepu a v portfoliu restaurace už zůstane.

Ony vůbec jízdy, během kterých auta s PET lahvemi obou piv křižovala zemi přinesly o ně a vůbec pivovar i restauraci až nečekaný zájem. Jistě stále existuje mnoho těch, kdo toto místo dosud nenavštívili a tamní pivo neokusili. Mnozí si tak třeba umínili, že se do jedné z nejvyhlášenějších restaurací brzy vypraví.
Vedle piva tu vládnou i tradiční českou kuchyní, kde najdete vedle chuťovek k pivu i řadu tradičních českých krmí. Za všechny zmíním Flekovskou bramboračku se sušenými houbami a třeba krůtí „sous vide“, grilovanou zeleninu a šťouchané brambory.
V podmanivé atmosféře zde za zvuků harmoniky prožijete po všech stránkách příjemné chvíle. A je docela možné, že nárůst tuzemské klientely díru po zahraničních pivařích v počátcích až překvapivě zacelí.

Beer Garden Karlín
O pět set dvacet let méně než Flekovi existuje atraktivní prostor zasvěcený pivu u hotelu Hilton Prague. Jde o kaskádovité terasy nad řekou s rozmanitými možnostmi posezení. Vedle klasických sestav hospodských stolů pod slunečníky jsou zde komorní „šámbry“ skryté pohledům hradbou zeleně. Nebo si vyberete plážová lehátka či takové ty sedací bagy, které se pod vámi chovají jako živé. Ani nevím,  jak se jmenují…  Vlastně tu nejde o „pouhou“ pivní terasu, Beer Garden je místem setkávání při nejrůznějších příležitostech. Ať poetické randíčko, hromadná oslava narozenin či posezení nad pivem orámované nevšedním prostředím, vše provází několik druhů piv smíchovského Staropramenu. Mimochodem báječně ošetřených.
Máte rádi pravidelné sedánky s partou dávných kamarádů, nevíte, kam vzít svoji milou aby se jí to bez dalšího líbilo, nebo chcete pozvat přátele k oslavě narození prvního potomka? To všechno a ještě mnoho dalšího můžete právě na slunných terasách nad Vltavou. S výhledem na neotřelou část metropole na levém břehu.

Beer Garden, jak již řečeno, není tradičním místem, jaké si s konzumací piva spojujeme. Dopřát si tu můžete samozřejmě víno, ale i koktejly a samozřejmě také jídlo. A znovu – ani kuchyně nestojí na české klasice. Spíš je orientována na trendy zejména mladé generace, jako jsou burgery, dobroty k pivu nebo hned tři druhy hranolků. Takže konkrétně třeba hummus z červené řepy, zelenina, pita chléb, nebo grilovaný kukuřičný klas s máslem. Nechybí ovšem ani pražská šunka či grilovaná klobása.
Těžší kalibr zajišťuje kupříkladu burger Butch Cassidy – mleté hovězí, OTB omáčka dle naší receptury, chilli džem, rukola, sýr čedar, křupavá slanina, smažená cibule, Hickory BBQ omáčka, bramborová brioška.

A co pít? Vedle tří osvědčených druhů „Staráče“ ještě dvakrát Hoegaarden, Radler. Více než půl tuctu koktejlů, sortiment tradičních spiritů – a jistěže  ve slušné nabídce i nealko.
Jako lehčí osvěžující varianty pro skupinky můžete mít navíc ještě některou z Party karaf.
Beer Garden je určitě ambiciózní koncept, který má velké šance oslovit širokou škálu hostů, především však mladé lidi. Ostatně už první týden to přes mizerné počasí jasně naznačil.

25. 5. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu