FOODOLOGY

Vracejí se lepší časy?

Oslavy příchodu nového roku, počasí, které je spíš jarní a spousta volna zatím úbytek hostí v restauracích nesignalizují

Nicméně možná je čas ke krátkému ohlédnutí zpět doby, kdy pohostinství prožívalo krušné chvíle. Zaměřme se na ty restaurace, které neměly možnost masivního prodeje přes okénka a přesto se od prvního dne řádného otevření plnily do posledního místa. Ač období pravidelného útlumu na začátku roku začalo, zatím mu nic nenasvědčuje.
Záměrně jsem volil podniky, které dlouhodobě vykazují nadstandardní návštěvnost a ani nucená odmlka klienty neodradila. Přestože kontakt přes okénko byl nulový nebo vpravdě jen symbolický. Prakticky hned od března 2021, kdy protipandemická ochranná opatření pominula se dnes a denně těší z plných domů natěšených hostí. Jakkoli ono krizové mezidobí pro ně bylo možná těžší než u ostatních.
Zvlášť krušnou etapu má za sebou Pasta Fresca. Jedna z nejlepších italských restaurací vůbec neměla vlastně téměř žádnou možnost využít prodeje přes ulici. I když se o to pokoušeli, lokace podniku a obtížná vnitřní dispozice se nedala nijak obejít. Tržby vlastně nedosahovaly ani výše, jaká by budila alespoň minimum optimizmu.

O to více se dnes celý tým raduje z opravdu potěšení budící návštěvnosti. Přes trable s nedostatkem personálu pracují s nelíčenou radostí, kterou přenášejí na stejně nadšené hosty. Osvědčené receptury ze středomoří, mimořádně připravená domácí pasta a především ryby a plody moře jsou den ode dne lákavější.
Vedle báječných předkrmů – Vitello tonnato s kapary a sušenými rajčaty nebo Grilované krevety s chilli a petrželovým pestem přes jedinečné variace pasty – jako třeba Spaghetti alla chitarra amatriciana s rajčaty, guanciale, chilli a sýrem pecorino či nedostižné Rigatoni s plátky hovězí svíčkové, zeleným pepřem, rajčaty a parmazánem nebo pro fandy risotta některou z vyhledávaných variet. Nabídky masa se opírají o jistoty jakými jsou hovězí steak z květové špičky s omáčkou z morku, brokolicí s ančovičkami a pečenými bramborami a vzácně oblíbené ryby – s mušlemi, sušenými rajčaty, kapary a černými olivami.
Zkrátka co položka, to důvod k návštěvě a záruka optimálního zážitku pro hosta. Ale i personál, všichni pracují s nevšedním nasazením a zničující lockdowny jakkoli krizové zvolna mizí v mlze zapomnění.

Poněkud jiný problém vyvstal před kuchaři v La Degustation Boheme Bourgeoise. Restaurant nejvyšší ligy nejen v mantinelech Česka hledal způsob, jak by forma servisu odpovídala špičkovým recepturám a co nejvíce vyhovovala i co do způsobu balení. Krabičky v pravém smyslu, ať jakékoliv, představám neodpovídaly. Pro druhou zavírku už měli model nabídky připraven. Jídla byla podávána v jakýchsi termoešusech, skládaných kovových nádobách s dvojími stěnami. Efektní vzhled, a praktické uložení budily spokojenost a v nejmenším neurážely ani kuchaře – obyčejné krabičky jim nijak zvlášť nevoněly, ale jistě ani konzumenty. Dovedu si představit, že mnozí si elegantní nádobu po konzumaci třeba vyhlášeného hovězího v koprovce s bramborovou kaší a drobenkou nebo až návykové vepřové pečeně přes zaplacenou zálohu ponechali.

Tyto zdánlivé drobnosti posílají konzumentské obci čitelný signál. Zájem restaurací o návrat ke stavu před zdravotní kalamitou s co nejlepší péčí o spokojenost hosta – za každé situace.

9. 1. 2023

Daily Meal

všechny novinky

Svátek sv. Valentina – slibný start do nových časů v pohostinství

Na obvyklý sezónní útlum v pohostinství byl leden 2023 zatím až nečekaně nadějný. Věřme, že gastronomie se zvolna probouzí a vše se bude zvolna, ale stále posouvat do úspěšné sezóny tohoto roku

Vracejí se lepší časy?

Oslavy příchodu nového roku, počasí, které je spíš jarní a spousta volna zatím úbytek hostí v restauracích nesignalizují

Vychází průvodce Foodology po českých a moravských restauracích

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice