FOODOLOGY

Vepřová hlava nebo artyčok, českokrumlovský restaurant Jakub zvedá hlavu

Restaurant Jakub v hotelu Krčínův dům v Českém Krumlově má nový jídelní lístek. Připomíná, že v tomto podniku vařit nezapomněli.

Po delší době se skrze svoji gastronomii o pozornost hlásí hotel Krčínův dům v Českém Krumlově. Menu sestavené Jakubem Kulhavým je nápadité, vycházející z hlubokých tradic krajové kuchyně. Její receptury však šéfkuchař upravil tak, aby oslovily jak tuzemské hosty, tak četnou zahraniční klientelu. Prosté suroviny, jako je brambora, doprovodil dalšími komponentami tak, aby se rozvinulo nečekaných, chuťově atraktivních zážitků. Kmenovou polévku, vývar z hovězí oháňky, například posílil morkem a vylepšil stopou koňaku.
V nabídce se uplatňují i prvky etnických kuchyní jiných národů. Určitě zajímavý je artyčok, který doprovázejí slanina, oliva, listy salátů a miso. Doširoka otevřený vějíř chutí je jemný, nápaditý a bude se líbit. Stejně jako mořská ryba, čočka beluga, paprika, meloun, ponzu a dashi. Zvědavost, zvlášť u cizinců, patrně vzbudí ryba sladkovodní, k níž se připojují kukuřice, fazole, jáhly, máta a houby. Tedy prvky ryze české nebo před dávnými časy zdomácnělé. Nové menu v Jakubovi tak navazuje na dobu, kdy se restaurace těšila pověsti bašty znamenité kulinarie.

16. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie