FOODOLOGY

Velký návrat bister

Poměrně snadnou a rychlou cestu k návratu mají bistra. Samozřejmě ne všechna, snadnost a rychlost potom jsou pojmy relativní

Jedním z nejúspěšnějších při cestě zpátky je jistě karlínské Nejen Bistro. Po krátké epizodě, kdy se kvalita houpala jako bárky v příboji – to si vlastně podnik odbyl ještě před povinnou uzávěrou, je teď vše jinak.

S příchodem Petra Brňáka do kuchyně dostalo menu bistra opět atraktivní obsah. Lákající mladistvý interiér zůstává populárním bonusem restaurace, své hraje i blízkost firem s velkým počtem slušně situované potenciální klientely. Navíc je k dispozici zahrádka, a vcelku rychlý vstřícný personál. I když by by možná v některých restauracích vyšší třídy neobstál, tohle však je bistro.
Kreativity a odvahy Brňákovy si hosté všímali už před časem nucené odmlky. Především díky jeho svěžím, někdy rustikálním, jindy až nadčasovým kreacím. V Nejen Bistru tak můžete mít na jedné straně třeba brambory na neloupačku, lanýžový olej, škvarky, se řeřichou a kysanou smetanou. Nebo si dopřát „lesní“ chod – houby od Martina Mňuka, vejce, jehličí, cibule, jalovec, máslo. Z druhé strany jsou zase k mání třeba hovězí žebra v U.S. kvalitě, houbová omáčka, cibule, pečivo. Poměrně široký sortiment grilovaček  zůstal i potom, co z kuchyně zmizel oblíbený Josper. Je to celá řada řezů z vysoce jakostního US Prime hovězího, vepřové plumy Iberico, nebo chutné farmářské kuře.
Kombinace všech aspektů, ovlivňujících hosta, skládá dohromady vzorec, díky němuž se podnik dostává na černá čísla rychleji než pomalu. Naposledy se procento poměru „před“ x „po“ šplhalo k číslu devadesát!
Až k neuvěření jsou však výsledky příjemného podniku Festina Lente. Který mimochodem i přes obchod s lahůdkami a čerstvou zeleninou v chladícím boxu lze považovat spíš za restauraci. Co do úrovně nabídky, výběru vín a práci obsluhujících. Navíc s klidnou zahrádkou za domem.

Tam, kde se svého času neprosadil  hvězdně populární „Manu“ Ridi, vytvořil tým původně z protějšího Chorvatského Mlýna potěšující oázu klidu spojenou s krásně odvedenou nabídkou a provedením především chorvatské a italské kuchyně. Šéfkuchař Salen, původem Chorvat, má svou rodnou kuchyni v malíčku a doslova si s ní hraje. Výsledkem jsou věci, které zrychlují tep už při pouhém pohledu na talíř.
Počínaje několika druhy snídaní, přes svěží saláty, pizzu až k atrakcím z darů moře jako je konfitovaná treska, pastiňákové pyré, či tuňák sashimi, zelené fazolky, olivy, cherry rajčata. Z masa potom zvlášť chutný grilovaný jehněčí hřebínek s toskánským bramborem.
Všechna jídla jsou podmanivě vychucená, lehká a s minimálním kalorickým nábojem. Když si je zkombinujete s dobře padnoucím vzorkem vína k párování, je z toho příjemný pobyt s milou vzpomínkou.
Možná se tam někde uprostřed menu i přistihnete při myšlence: „… když teda letos asi nedáme „Jugošku“,dopřejeme si Chorvatsko tady na Jenerálce!“
A nejdůležitější nakonec: v době po znovuotevření „jede“ Festina Lente lépe, než dříve, často až na 120%!!!

30. 6. 2020

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie