FOODOLOGY

Velikonoce znovu v klatbě, ale…

Přes dva tvrdé knokauty, které vláda uštědřila vlastnímu pohostinství a turizmu, je však na lopatky dostat nedokázala

Po svátku svatého Martina a Vánocích jsou tu Velikonoce. S výhodou sílícího jara, zrozením mláďátek a stále sílících optimistických nálad mezi podobně ubíjenou společností.
A právě díky restauracím a jejich okénkům, kde nabízejí stále obmyslnější krmě. Ty tak báječně doplňují velikonoční nálady a rozsvěcejí v očích mlsných radostná světýlka s jistou dávkou optimizmu do příštích dní. Neboť vězte, čas pádí jako splašený a druhý říjnový víkend je tak blízko…
Ale zpět k nabídkám a radostným chvílím, které přinesou.
Dobu trochu předběhlo Yalta Craft Bistro, které přišlo s Velikonocemi už 29. března, vlastně ještě v době půstu. Doménou mazance – o ten se totiž jedná – úhelného velikonočního pečiva bývala Bílá sobota. Odpusťme však restauraci a hlavně úžasné cukrářce Františce ten spěch, její bochánek je totiž vpravdě skvělý. Nic dalšího Bistro zatím nechystá, úplný návrat na scénu plánuje později.
Františčin mazanec je kyprý, dozlatova vypečený a povrchem plným zježených mandlí. Jen nepříliš sladký, těsto v ústech pak jen taje. Vedle kapky rumu přidala do každého bochníčku máslového těsta kousek svého vřelého srdce.
Mazanec Bude V Jaltě k mání ještě 1. a 2. dubna, takže neváhejte!

Vpravdě noblesní sváteční krmi připravil Pavol Pavlík v ratměřické zámecké restauraci Sequoia.
Balíček pro dva, nad nímž se už při pročítání sbíhají sliny, obsahuje krom jiného králičí kaldoun, jistě úžasnou nádivku s medvědím česnekem a kopřivami, uzený telecí jazyk, chřest a pečený pórek. Samozřejmě ještě další návykové vychytávky.
Ovšem pozor, i tato nabídka končí v sobotu 2. dubna. Ale pokud jste dnes už poobědvali, nezoufejte. Vše platí do 16. hodiny. Dnes i zítra. Můžete si tedy dopřát opravdu noblesní večeři… A předtím se třeba s kávou v ruce projít oslovujícím parkem s impozantními sekvojovci.

 

1. 4. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie