FOODOLOGY

Velikonoce znovu v klatbě, ale…

Přes dva tvrdé knokauty, které vláda uštědřila vlastnímu pohostinství a turizmu, je však na lopatky dostat nedokázala

Po svátku svatého Martina a Vánocích jsou tu Velikonoce. S výhodou sílícího jara, zrozením mláďátek a stále sílících optimistických nálad mezi podobně ubíjenou společností.
A právě díky restauracím a jejich okénkům, kde nabízejí stále obmyslnější krmě. Ty tak báječně doplňují velikonoční nálady a rozsvěcejí v očích mlsných radostná světýlka s jistou dávkou optimizmu do příštích dní. Neboť vězte, čas pádí jako splašený a druhý říjnový víkend je tak blízko…
Ale zpět k nabídkám a radostným chvílím, které přinesou.
Dobu trochu předběhlo Yalta Craft Bistro, které přišlo s Velikonocemi už 29. března, vlastně ještě v době půstu. Doménou mazance – o ten se totiž jedná – úhelného velikonočního pečiva bývala Bílá sobota. Odpusťme však restauraci a hlavně úžasné cukrářce Františce ten spěch, její bochánek je totiž vpravdě skvělý. Nic dalšího Bistro zatím nechystá, úplný návrat na scénu plánuje později.
Františčin mazanec je kyprý, dozlatova vypečený a povrchem plným zježených mandlí. Jen nepříliš sladký, těsto v ústech pak jen taje. Vedle kapky rumu přidala do každého bochníčku máslového těsta kousek svého vřelého srdce.
Mazanec Bude V Jaltě k mání ještě 1. a 2. dubna, takže neváhejte!

Vpravdě noblesní sváteční krmi připravil Pavol Pavlík v ratměřické zámecké restauraci Sequoia.
Balíček pro dva, nad nímž se už při pročítání sbíhají sliny, obsahuje krom jiného králičí kaldoun, jistě úžasnou nádivku s medvědím česnekem a kopřivami, uzený telecí jazyk, chřest a pečený pórek. Samozřejmě ještě další návykové vychytávky.
Ovšem pozor, i tato nabídka končí v sobotu 2. dubna. Ale pokud jste dnes už poobědvali, nezoufejte. Vše platí do 16. hodiny. Dnes i zítra. Můžete si tedy dopřát opravdu noblesní večeři… A předtím se třeba s kávou v ruce projít oslovujícím parkem s impozantními sekvojovci.

 

1. 4. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice