Velikonoce opět v plném lesku
Škaredou středou končí podle křesťanských úzů čtyřicetidenní postní období. V roce 2022 je to třináctý duben.
Ono to je vlastně trochu jinak, ale nechci polemizovat s pevnými křesťanskými jistotami – Velkým pátkem či Bílou sobotou o tom, co a od kdy se může opravdu jíst. Důvod je jiný.
Po dvou letech, kdy byly Velikonoce díky proticovidovým opatřením v ilegalitě a oslavy spočívaly pouze v návštěvách velikonoční vigílie a doma pečených mazanců či nádivek. Zavřeny zůstaly krom jiného i brány restaurací.
Zkusme se tedy podívat na to, kterak se natěšení restauratéři na letošní největší svátky západního křesťanství připravili a co čeká stejně natěšené hosty. Protože všechny krmě jsou snadno čitelné zůstaneme pouze u výčtu jednotlivých chodů bez hlubšího komentáře. Představu si dnes už dovede udělat každý i jen prostředně poučený konzument.
Oblíbený penzion Staré časy v Horní Bečvě nabízí menu, nad kterým radostně zajásá snad každý pravověrný mlsoun:
- polévka z medvědího česneku s bylinkovým krutonkem
- pečené jarní minikuřátko Le Coquelet nadívané jarní nádivkou s máslovým bramborovým pyré s karotkou
- pomalu konfitované jehněčí kolínko (NZ) na kořenové zelenině, zámecké brambůrky a špenátové listy
- tradiční pečený králík (trhané maso) na smetaně, houskový a žemlový knedlík
- telecí řízek, lehký vídeňský bramborový salát
- mechový jarní dort nebo mrkvový carott cake s vlašskými ořechy nebo tiramisu
- na zapití čtráctisupňové zelené pivo Krasličák
Na opačném konci republiky zapracovali na atraktivní nabídce v mariánskolázeňské Ville Patriot. S výběrem vám mohou pořádně zamotat hlavu:
- husí játra se šalotkou, velikonoční nádivka, okouřené bukovými pilinami
- jehněčí kolínko s pečenými grenaillemi a kořenovou zeleninou
- králičí stehno pečené v italské pancette, křupavý selečí bok, bramborové pyré s medvědím česnekem, majoránkový demi glace
- baby kuře, karotka s lískovými ořechy, pastiňákové pyré
- holub pečený, červená řepa, šalotka, brambor, olej z medvědího česneku
- telecí svíčková sous vide, špenát a gratinované brambory
- candát, hrášek, bramborové pyré, vinná pěna
- krupicová kaše s čerstvým ovocem
V Brně nebude od věci navštívit Best Western Premier Hotel International. Kuchař tamní restaurace Gusto Plzenka sestavili velikonoční menu, které je až ozmařile dlouhé. Proto zveřejňuji jen tři nejzajímavější ne až tak frekventované chody:
- králičí smetanové ragú s medvědím česnekem a krupicovými knedlíčky
- špíz z jehněčí svíčkové s červenou cibulí a kološvárským špekem, smetanová kapusta a domácí rösti
- tvarohové knedlíky plněné hořkou čokoládou, mačkané jahody s vanilkovým cukrem
Po spanilé jízdě republikou za velikonoční nabídkou značkou Czech Specials certifikovaných restaurací je nutné projít se i Prahou. A to nejen restauracemi vyšších tříd. Na Velikonoce se soustředily i vyhlášené pivnice a spojily tak v jedno to nejlepší české nabídky toho co jsme u nás vždy uměli. Je tak nanejvýš potěšující, že se opora kulturní nadstavby národa – gastronomie a pohostinství znova ocitla v zájmu všech, kdo rádi dobře pojedí a popijí. Ať našinců nebo zatím sice skrovně, ale stále přibývajících turistů ze zahraničí.
Široký záběr nabídky mají osvědčené Potrefené husy. Na Verandách bude k mání menu, které vás určitě nenechá klidnými, posuďte sami:
- krém z medvědího česneku – smetanová polévka s pestem z medvědího česneku, žemlovými knedlíčky a slunečnicovými semínky
- jarní kuřátko s máslovo-bylinkovou nádivkou, barevným salátkem z jarní zeleniny a pečených fialových brambor
- pečená jehněčí roláda s konfitovaným česnekem, rozmarýnem, mladým špenátem a bramborovým knedlíkem
- velikonoční beránek dvoubarevný, piškotovo-tvarohové těsto
Pozadu nezůstává ani Husa na Albertově.
- hráškový krém s pestem z medvědího česneku se ztraceným vejcem a slaninovým chipsem
- domácí paštika z králíka domácího chovu s mandlemi a pošírovanou hruškou v portském víně, rozpečená cibulová bagetka
- konfitované jehněčí kolínko na česneku a rozmarýnu se smetanovým baby špenátem, bramborové pyré
- domácí kynuté jidáše s rumovými rozinkami a vanilkovým krémem
Časový plán nabídky obou restaurací sice lehce naboural postní období, ale v zájmu toho, abyste mohli ohodnotit obě varianty tamních Velikonoc potrvá – v delší verzi na Albertově od 13. do 20. dubna.
Zdroje obrázků: stránky dotyčných restaurací a archiv Foodology. fotografie jídel jsou z větší části ilustrační