FOODOLOGY

Praha

Vánoční menu: sázky na tradici i originální nápady

Restaurace představují svá menu pro advent i Vánoce. Najdete na nich kapra na modro, krůtu i šneky.

Poslední měsíc roku je pro šéfkuchaře příležitostí, jak předvést svůj um v jedné z nejnáročnějších kulinárních disciplín – stavbě vánočního menu. I proto jí věnují spoustu pečlivosti a invence.

Šéfkuchař restaurace Bellevue Marek Šáda letos dává přednost originálnímu pojetí vycházejícímu ze středomořské kuchyně. Na jeho jídelním lístku proto nechybí mušle svatého Jakuba, divoká kambala či foie gras.

Vánoce v Bellevue: telecí, kambala, svatojakubky

V hotelu UNIC vsadili na veskrze nečekanou surovinu, totiž šneky. Připravují je na čtyři způsoby – ať už zadělávané nebo s pastisem. V záloze však mají i tradiční menu s kaprem a bramborovým salátem.

Šnečí vánoční menu v home by Unic. A k němu kapr a kachna

Šéfkuchařka Stanislava Marková naopak postavila sváteční jídelní lístek restaurace Žofín Garden hlavně na tuzemské tradici v podobě kapra či vinné klobásy. Ozvláštňuje ji pouze decentně daňkem nebo pečenou krůtou.

Vánoční menu v Paláci Žofín: oživená tradice s kaprem na modro

Šéfkuchař Restaurantu Ungelt Petr John, který prošel velkou školou u Alfonsa Alese či Georges-Andrého Rognarda, a jehož mentorem byl také Václav Košnář sestavil obmyslné menu. Snoubí se v něm ryze české kombinace chutí, jako je daňčí maso s jablky a vlašskými ořechy či tvaroh s perníkem.

Štědrý večer v Ungeltu: černý kuba a knedlíčky v perníku

A šéfkuchař Vojtěch Václavík z Hergetovy Cihelny připravil nabídku schůdnou pro většinu cizozemců, která má s českou tradicí minimum společného.

Vánoce v Hergetově Cihelně přinesou krevety, kaviár a perličku

28. 11. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie