FOODOLOGY

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

A to tím, že jejich nabídka oslavy svátku zamilovaných trvá delší čas. Už tradičně se tak děje v Mlýnci, Valentina tam můžete oslavovat po celý únor. A ne ledajak. Hned úvodní chod, emulze z ústřic fine de claire postaví vaše pohárky do pozoru. Díky zelenému jablku lehce navinulý, díky tapiokovým perličkám nastavený na exotiku, s máslově zklidňujícím avokádem a delikátním masem. Zkrátka předkrm, po němž budete natěšeně a nedočkavě pohlížet ke kuchyni, zda už se vám připravují další chody. Navíc zjistíte, že ústřice, kterým jste se dosud možná vyhýbali, vůbec nejsou k zahození. Dezert potom, čokoládová koule, tající pod přívalem horké višňové šťávy, když vás obejme oblak mandlovo-griotkové vůně, probudí snad v každém poetické rozpoložení. Navíc, je-li vše podpořeno elegantním, dobře padnoucím párováním s povedeně zvolenými víny.
Do diářů si tedy poznamenejte s vykřičníkem – Mlýnec, únor, Valentin! A těšte se, je nač:
– emulze z ústřic, avokádo, granny smith, tapioka
– šafránové rizoto, foie gras shaving
– čtyřicet dní stařený striploin, topinambur, růžičková kapusta, lanýžová omáčka
– čokoládová koule, višně, horká čokoláda

Hodně zajímavý bude jistě Valentin v restauraci Triton Hotelu Adria. Tamní interiér totiž povyšuje význam lásky o další rozměr. Bohatě plasticky dekorovaný interiér stěn znázorňuje jeden z nejstarších milostných příběhů, o Orfeovi a Eurydice. A to od 14. do 17 února, první tři večery navíc za doprovodu živé hudby.
Nad okázalými mnohasložkovými kreacemi v menu Tomáše Horáka si můžete připomenout příběh, který ač neskončil happy endem, ukazuje sílu lásky. Předložená jídla vám jistě pomohou dosáhnout té správné valentinské nálady:
– amouse bouche
– Bohemia Prestige Rosé Brut.
– mango sorbet, okurky, ananas, Bachaurt želé, kumquat, čokoláda Opalys, gin, vanilka, podmáslí
– červené krevety Gamberi rosso, violet květák, consommé, šalotka, sudachi granité, jeseter kaviár, créme
fraiche, šafrán chips
– dvojité hovězí consommé, pórkový nok, zelenina
– mořský vlk Champagne omáčka, slávky, kaviár losos, lanýž, topinambur, černá tempura, pack choi, a chips
z černé divoké rýže
– pomalu pečený telecí filet steak, krémová omáčka ze smrže, cassis, gratinované brambory, brokolice,
zelený chřest, hrášek, granité
– citrón – levandule tarte, kefír, jahody, mascarpone zmrzlina
– káva nebo exkluzivní čaj

Večer s chutěmi exotiky, tak lze přiblížit 14. únor v Café Buddha Balbínova. Ač není menu definováno coby striktně valentinské a bude se podávat po ceý zbytek měsíce, svým složením a provokujícími chutěmi bude jistě správným startem do večera plného něhy. I když třeba kachna nebo bůček se mohou jevit jako zvlášť opulentní, pálivá úprava je odlehčí a představí v lákající, živé a odlehčené formě.
Protože Valentin je svátkem zamilovaných, servíruje se menu pro dvě a více osob.
A z čeho sestává?
– Singapore Chilli Crab – smažený měkkoschránkový krab, singapurská chilli omáčka, šalotka, 7mi minutové vejce, jarní
cibulka
– Pork Belly Bao – pečený bůček, napařovaný bao bun, medová omáčka s kořením pěti vůní, marinovaná chilli okurka
– “Som Tam” Green Mango & Papaya – pálivý salát ze zelené papáji a thajského manga, kešu griliáš, cherry rajčata,
fazole, limeta, rybí omáčka, palmový cukr s vanilkou
– Jungle Curry Duck – konfitovaná kachna, domácí robustní zelené curry, krachai, thajská bazalka, koriandr, chilli,
česnek, rýže
– Sticky Toffee Pudding – domácí datlový řez se slaným karamelem a chilli, sezamová zmrzlina

11. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie