FOODOLOGY

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Pražská tržnice ožila v sobotu 8. října po čertech atraktivním děním. Ve dvou halách a části pěší zóny se představily přes tři desítky ovocných pálenic. Krom nich byla k vidění i expozice ginů, několik značek české whisky a řada likérů. Aby si užili úplně všichni přestavili někteří producenti také lákavé nealkoholické nápoje.
Všemi prostorami se nesla atmosféra radostné nálady a obě strany – vystavovatelé i návštěvníci – našly velice brzy společnou řeč. Mezi stovkami vzorků bylo možné objevit vedle osvědčených ran jistoty z více než stoletých pálenic a některých znovu k životu probuzených značek i celou řadu slibných novinek. Projděme se mezi stánky a a poznejme, kam se svět ovocných destilátů dnes dostal a kudy se ubírá.
Nebude asi pochyb o pozici společnosti Rudolf Jelínek. Za dlouhou dobu své existence se palírna vypracovala na samu špici mezi producenty. V portfoliu má mimo jiné i whisky, sestavu rumů včetně Švejkova Tuzemáku. Samozřejmě i kolekci destilátů z netradičních ovocných druhů. Ovšem hlavní part stále stojí na slivovici. Nepočítaně druhů bílých i stařených kosher i monoodrůdových. Zkrátka, z portfolia firmy není zřejmě možné si nevybrat.

Ještě jeden pohled do historie. Zhruba ve stejném čase, kdy si Jelínkovi najali první palírnu ve Vizovicích totiž přišel v Poděbradech kníže Hohenlohe se Samičkou. Je to bylinný likér zvlášť oblíbený mezi lázeňskýmí hosty. Bohužel i tuhle specialitu zavál poúnorový čas z roku 1948 do zapomnění. V roce 2017 se ale objevila znovu. V upravené receptuře, navíc vedle klasické Samičky v desítkách variant. Jednou z nich je osvěžující a mysl neobluzující příjemná lihuprostá Zázvorka – Samička, zázvorové pivo a limetky.
Pokračovat budeme už v pálenicích nově vzniklých. Bylo překvapující zjistit, kolik se jich na festivalu objevilo. Samozřejmě to nebyly všechny, nicméně jejich expozice předvedly slušnou šíři destilátů. Z mnoha druhů ovoce, ze všech končin země. Pro opravdu velký počet vzorků pokračujeme už víceméně jen heslovitě.
„Lužické hory lze právem nazývat rájem pro milovníky panenské přírody a klidu. A právě sílu přírody se snažíme předat a vložit do našich produktů…“, je motto Zdeňka Kohouta z Galli Distillery v Dolním Podluží. Vedle ovocných pálenek – za všechny hladivé Višňovice z dubového sudu – nabízejí také likéry. A sice kakaový či mandlový. Raritou je Růženín, likér z plodů keře Rosa, jablkovice a několika koření.
Slivovovica, třešňovica a rynglovica jsou pilíře sortimentu pálenice Skanzen v Modré u Velehradu. Regionálním reprezentantem je pak Durancia, populární jsou dále Černý rybíz, Malinovica a Zázvor. To vše navíc v mnoha variantách dárkového balení.

V malebném prostředí Českokrumlovska je doma Destilérka Svach. Barevné pálenky, řada bylinných likérů Svachova přírodní apatatyka a v použitých sudech od vína „barikovaná“ Svach´s Old Well whisky.
„Vítejte na místě, kde v návaznosti na náš pivovar díky bláznivé odvaze vznikla naše destilérka – Buďte s námi u toho, máte šanci pozorovat a sdílet tento vývoj s námi!“
Český rodinný lihova v Jílovicích nese jako odkaz na své rakousko-uherské paličské kořeny název Anton Kaapl. Pod etiketami s dovětkem „Familientradition aus Gilowitz“ z dob C & K mocnářství jsou k mání některé vpravdě netuctové produkty rodinného lihovaru. Za všechny alespoň Borůvkový likér, Bierbrand či Jablkovice s medovými víčky. Samozřejmě také celá škála tradičních ovocných pálenek.

„Na Pálenkafestu 2022 jsme byli vyhlášeni Palírnou roku a naše Vínovice z dubového sudu se stala Pálenkou roku…“
Všichni už patrně víte, že tato ocenění získala respektovaná palírna RADLÍK. Na stánku v Tržnici to hostům nijak neusnadnili. Sametová Jablkovice ze sudu, osvědčené vínovice, slivovice i hruškovice byly doprovázeny druhy, které nejsou zrovna všude k vidění. Domácí Bezinkovice a exotické Mandarinkovice nebo Mangovice.
Není možné uvést všechny, RADLÍKU mají produktů na dvě desítky druhů…

Abychom nic nevynechali, uvedu ještě alespoň dvě „ginopalny“ z přehlídky.
„Hauptstadtbrennerei“ BLN z Berlína stojí vlastně na českých základech. První giny totiž vypálili v Čechách a nové berlínské pálenici vládne český destilér. Vedle základního Ginu je na programu rozmarýnová Vodka, Aquavit, Rum a Geisty. Stopově pak Slivovice, Absinthe a whisky…

Garáž 22 je už ginomilcům dostečně známá. V holešovickém Vnitrobloku mohou díky poměrně malému kotli chystat různé vychytávky. Což také s odvahou a k potěše klientely činí. Určitě k nejpovedenějším patřil Letní Gin, Habanero a zatra… odvázanej úlet Špek & Křen. Ať to zní jako čiré nonsensy všechny tamní experimenty vlastně experimenty nebyly. Šlo o propracované receptury, kdy každá jedna měla velký ohlas.

Pokud jste zvládli ochutnat něco alespoň na třetině stánků a dočkat se udělování diplomů, smekám! Konalo se totiž až šest hodin po otevření, a to bylo víc než náročné. Báječné produkty, bujará nálada a nadšení všech dává naději do budoucnosti.
Naději na to, že se dlouho skromné popelce v podobě ušlechtilých ovocných destilátů dostane v českém pohostinství dostane takové pozornosti jakou si jistě zaslouži!

28. 10. 2022

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie