FOODOLOGY

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Pražská tržnice ožila v sobotu 8. října po čertech atraktivním děním. Ve dvou halách a části pěší zóny se představily přes tři desítky ovocných pálenic. Krom nich byla k vidění i expozice ginů, několik značek české whisky a řada likérů. Aby si užili úplně všichni přestavili někteří producenti také lákavé nealkoholické nápoje.
Všemi prostorami se nesla atmosféra radostné nálady a obě strany – vystavovatelé i návštěvníci – našly velice brzy společnou řeč. Mezi stovkami vzorků bylo možné objevit vedle osvědčených ran jistoty z více než stoletých pálenic a některých znovu k životu probuzených značek i celou řadu slibných novinek. Projděme se mezi stánky a a poznejme, kam se svět ovocných destilátů dnes dostal a kudy se ubírá.
Nebude asi pochyb o pozici společnosti Rudolf Jelínek. Za dlouhou dobu své existence se palírna vypracovala na samu špici mezi producenty. V portfoliu má mimo jiné i whisky, sestavu rumů včetně Švejkova Tuzemáku. Samozřejmě i kolekci destilátů z netradičních ovocných druhů. Ovšem hlavní part stále stojí na slivovici. Nepočítaně druhů bílých i stařených kosher i monoodrůdových. Zkrátka, z portfolia firmy není zřejmě možné si nevybrat.

Ještě jeden pohled do historie. Zhruba ve stejném čase, kdy si Jelínkovi najali první palírnu ve Vizovicích totiž přišel v Poděbradech kníže Hohenlohe se Samičkou. Je to bylinný likér zvlášť oblíbený mezi lázeňskýmí hosty. Bohužel i tuhle specialitu zavál poúnorový čas z roku 1948 do zapomnění. V roce 2017 se ale objevila znovu. V upravené receptuře, navíc vedle klasické Samičky v desítkách variant. Jednou z nich je osvěžující a mysl neobluzující příjemná lihuprostá Zázvorka – Samička, zázvorové pivo a limetky.
Pokračovat budeme už v pálenicích nově vzniklých. Bylo překvapující zjistit, kolik se jich na festivalu objevilo. Samozřejmě to nebyly všechny, nicméně jejich expozice předvedly slušnou šíři destilátů. Z mnoha druhů ovoce, ze všech končin země. Pro opravdu velký počet vzorků pokračujeme už víceméně jen heslovitě.
„Lužické hory lze právem nazývat rájem pro milovníky panenské přírody a klidu. A právě sílu přírody se snažíme předat a vložit do našich produktů…“, je motto Zdeňka Kohouta z Galli Distillery v Dolním Podluží. Vedle ovocných pálenek – za všechny hladivé Višňovice z dubového sudu – nabízejí také likéry. A sice kakaový či mandlový. Raritou je Růženín, likér z plodů keře Rosa, jablkovice a několika koření.
Slivovovica, třešňovica a rynglovica jsou pilíře sortimentu pálenice Skanzen v Modré u Velehradu. Regionálním reprezentantem je pak Durancia, populární jsou dále Černý rybíz, Malinovica a Zázvor. To vše navíc v mnoha variantách dárkového balení.

V malebném prostředí Českokrumlovska je doma Destilérka Svach. Barevné pálenky, řada bylinných likérů Svachova přírodní apatatyka a v použitých sudech od vína „barikovaná“ Svach´s Old Well whisky.
„Vítejte na místě, kde v návaznosti na náš pivovar díky bláznivé odvaze vznikla naše destilérka – Buďte s námi u toho, máte šanci pozorovat a sdílet tento vývoj s námi!“
Český rodinný lihova v Jílovicích nese jako odkaz na své rakousko-uherské paličské kořeny název Anton Kaapl. Pod etiketami s dovětkem „Familientradition aus Gilowitz“ z dob C & K mocnářství jsou k mání některé vpravdě netuctové produkty rodinného lihovaru. Za všechny alespoň Borůvkový likér, Bierbrand či Jablkovice s medovými víčky. Samozřejmě také celá škála tradičních ovocných pálenek.

„Na Pálenkafestu 2022 jsme byli vyhlášeni Palírnou roku a naše Vínovice z dubového sudu se stala Pálenkou roku…“
Všichni už patrně víte, že tato ocenění získala respektovaná palírna RADLÍK. Na stánku v Tržnici to hostům nijak neusnadnili. Sametová Jablkovice ze sudu, osvědčené vínovice, slivovice i hruškovice byly doprovázeny druhy, které nejsou zrovna všude k vidění. Domácí Bezinkovice a exotické Mandarinkovice nebo Mangovice.
Není možné uvést všechny, RADLÍKU mají produktů na dvě desítky druhů…

Abychom nic nevynechali, uvedu ještě alespoň dvě „ginopalny“ z přehlídky.
„Hauptstadtbrennerei“ BLN z Berlína stojí vlastně na českých základech. První giny totiž vypálili v Čechách a nové berlínské pálenici vládne český destilér. Vedle základního Ginu je na programu rozmarýnová Vodka, Aquavit, Rum a Geisty. Stopově pak Slivovice, Absinthe a whisky…

Garáž 22 je už ginomilcům dostečně známá. V holešovickém Vnitrobloku mohou díky poměrně malému kotli chystat různé vychytávky. Což také s odvahou a k potěše klientely činí. Určitě k nejpovedenějším patřil Letní Gin, Habanero a zatra… odvázanej úlet Špek & Křen. Ať to zní jako čiré nonsensy všechny tamní experimenty vlastně experimenty nebyly. Šlo o propracované receptury, kdy každá jedna měla velký ohlas.

Pokud jste zvládli ochutnat něco alespoň na třetině stánků a dočkat se udělování diplomů, smekám! Konalo se totiž až šest hodin po otevření, a to bylo víc než náročné. Báječné produkty, bujará nálada a nadšení všech dává naději do budoucnosti.
Naději na to, že se dlouho skromné popelce v podobě ušlechtilých ovocných destilátů dostane v českém pohostinství dostane takové pozornosti jakou si jistě zaslouži!

28. 10. 2022

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice