FOODOLOGY

Šéfkuchař Thomas Bühner (druhý zprava) s týmem karlínského Nejen Bistra

Tříhvězda v karlínském bistru. Šéfkuchař Bühner je v Praze

Metropoli navštívil michelinskými hvězdami ověnčený kuchař z osnabrücké restaurace la vie.

Aby šla úroveň tuzemské gastronomie nahoru, jsou k tomu kromě bezprecedentního nasazení zdejších kuchařů dvě skutečnosti. Jednak aby čeští a moravští kuchaři vyjížděli na zkušenou do zahraničních podniků a učili se moderním trendům a jednak aby do tuzemska zavítali špičkoví šéfkuchaři z ciziny a předávali své poznatky.

Druhou polovinu naplňuje současná návštěva Thomase Bühnera v Praze, šéfkuchaře restaurace la vie v dolnosaském Osnabrücku, která se od konce roku 2011 chlubí třemi hvězdami od známého průvodce Michelinu. Je tak jedním z devíti chefů v Německu, kteří v současnosti drží toto ocenění.

Bühner s kolegy ze svého týmu připravil dva workshopy v pražské Makro Akademii ve dnech 16. a 17. února, během nichž se podělil o své dvacetileté zkušenosti na postu šéfkuchaře. Poodhalil přitom leccos ze svého přístupu založenému na tradiční německé kuchyni obohacené francouzskou školou a moderními postupy.

Pokud byste čekali, že po prvním jedenáctihodinovém workshopu zamíří do některé restaurace ze špice prvoligového žebříčku místní kulinarie, chyba lávky. Bühner se dvěma kolegy-kuchaři z týmu restaurace la vie navštívil karlínské Nejen Bistro. V podniku otevřeném v loňském roce strávili dvě hodiny, a soudě nejen podle opakovaného ujišťování jim jídla z tamního Josper grilu chutnala.

Zprvu si navíc užíval Thomas Bühner pro něj neobvyklé anonymity. A ani když manažer Bistra Ondřej Volák personálu jeho identitu odhalil, vlastně se nic nestalo. Tedy v tom smyslu, aby personál začal stepovat kolem jedné z největších kuchařských celebrit světa, kuchaři zakrojili větší steaky a servírkám padaly příbory z rukou. Bühner navíc během večera upekl se šéfkuchařem Tomášem Kalinou, duší projektu Symposium Culinary Prague, svou příští návštěvu v Praze.

Pražské gastronomické dění se po Bühnerových seminářích nezmění ze dne na den. Stopa jeho invence a profesní poctivosti, kterou zanechal v mysli dvou desítek jejich účastníků, se časem jistě objeví.

17. 2. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie