FOODOLOGY

Šéfkuchař Thomas Bühner (druhý zprava) s týmem karlínského Nejen Bistra

Tříhvězda v karlínském bistru. Šéfkuchař Bühner je v Praze

Metropoli navštívil michelinskými hvězdami ověnčený kuchař z osnabrücké restaurace la vie.

Aby šla úroveň tuzemské gastronomie nahoru, jsou k tomu kromě bezprecedentního nasazení zdejších kuchařů dvě skutečnosti. Jednak aby čeští a moravští kuchaři vyjížděli na zkušenou do zahraničních podniků a učili se moderním trendům a jednak aby do tuzemska zavítali špičkoví šéfkuchaři z ciziny a předávali své poznatky.

Druhou polovinu naplňuje současná návštěva Thomase Bühnera v Praze, šéfkuchaře restaurace la vie v dolnosaském Osnabrücku, která se od konce roku 2011 chlubí třemi hvězdami od známého průvodce Michelinu. Je tak jedním z devíti chefů v Německu, kteří v současnosti drží toto ocenění.

Bühner s kolegy ze svého týmu připravil dva workshopy v pražské Makro Akademii ve dnech 16. a 17. února, během nichž se podělil o své dvacetileté zkušenosti na postu šéfkuchaře. Poodhalil přitom leccos ze svého přístupu založenému na tradiční německé kuchyni obohacené francouzskou školou a moderními postupy.

Pokud byste čekali, že po prvním jedenáctihodinovém workshopu zamíří do některé restaurace ze špice prvoligového žebříčku místní kulinarie, chyba lávky. Bühner se dvěma kolegy-kuchaři z týmu restaurace la vie navštívil karlínské Nejen Bistro. V podniku otevřeném v loňském roce strávili dvě hodiny, a soudě nejen podle opakovaného ujišťování jim jídla z tamního Josper grilu chutnala.

Zprvu si navíc užíval Thomas Bühner pro něj neobvyklé anonymity. A ani když manažer Bistra Ondřej Volák personálu jeho identitu odhalil, vlastně se nic nestalo. Tedy v tom smyslu, aby personál začal stepovat kolem jedné z největších kuchařských celebrit světa, kuchaři zakrojili větší steaky a servírkám padaly příbory z rukou. Bühner navíc během večera upekl se šéfkuchařem Tomášem Kalinou, duší projektu Symposium Culinary Prague, svou příští návštěvu v Praze.

Pražské gastronomické dění se po Bühnerových seminářích nezmění ze dne na den. Stopa jeho invence a profesní poctivosti, kterou zanechal v mysli dvou desítek jejich účastníků, se časem jistě objeví.

17. 2. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice