FOODOLOGY

Budějovický Budvar

Tradice, která těší

Sto dvacet let uplyne 15. dubna od chvíle, kdy první valná hromada zvolila správní radu a tím dala formálně vzniknout předchůdci současného – pivovaru Budějovický Budvar.

Dnes je pivovar jedním z nejznámějších českých subjektů, své pivo exportuje do sedmdesáti zemí a objem jeho vývozu na exportu tuzemského piva činí 20 procent.

Díky dodržování osvědčených postupů, používání původních surovin a vaření pouze v Českých Budějovicích získal pivovar v roce 2004 právo na užívání Chráněných zeměpisných názvů Budějovické pivo a Českobudějovické pivo.

První várku piva o objemu 200 hektolitrů uvařil sládek Antonín Holeček 7. října 1895, a založil tak věhlas piva Budweiser Budvar.

Pojem „Budweiser“ vycházel z tehdy používaných názvů Budějovice nebo Budweis. Město totiž vynikalo již od 13. století výrobou piva označovaného jako budějovické pivo nebo názvem „Budweiser Bier“. V roce 1930 byla potom registrována další důležitá ochranná známka „Budvar“. Ta vznikla stažením slov BUDějovický a pivoVAR. Protože se název piva „Budvar“ rychle stal synonymem vysoké kvality, byl ČAP v roce 1936 oficiálně přejmenován na „Budvar – Český akciový pivovar České Budějovice“.

Světlý ležák značky „Budweiser Budvar“ se postupně stal klíčovým produktem pivovaru. Pod značkou „Budweiser Budvar“ se dnes prodává kromě světlého ležáku B:ORIGINAL dalších 7 druhů piva (výčepní pivo B:CLASSIC, tmavý ležák B:DARK, kroužkovaný ležák B:SPECIAL, nealkoholické pivo B:FREE, speciální pivo B:STRONG, speciální pivo B:CRYO a nefiltrované kvasnicové pivo CVIKL).

Novodobá historie pivovaru začíná v roce 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo Budějovický Budvar, n. p., jako přímého právního nástupce původního „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích“. Budějovický Budvar za dobu své existence uvařil 48,3 milionu hektolitrů piva.

14. 4. 2015

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie