FOODOLOGY

Jarní rolky s pekingskou kachnou a foie gras, salátem z manga a chilli a švestkovou omáčkou

Thajský festival ve Spices. Bude zelené kari, krevety i kanic

Od 9. do 18. září se v pražském hotelu Mandarin Oriental bude slavit desáté výročí existence.

Oslava deseti let fungování pražského hotelu Mandarin Oriental se ponese v duchu Thajského festivalu. Slavnostní čtyřchodové menu připraví šéfkuchař Zdeněk Křížek. Na pomoc si však pozval kuchařský tým ze sesterského hotelu v Bangkoku, tamního zástupce šéfkuchaře Sucharta Thammamoola a jeho dva kolegy Vitiwata Lerkmounga a Skukunyu Phomthu. Pokrmy tak získají na autenticitě a lesku proslulé asijské kuchyně.

Zdeněk Křížek se kuchyně restaurace Spices v pražském hotelu ujal v červenci, kdy Jiří Štift odešel na rodičovskou dovolenou. V restauraci nicméně pracuje už od roku 2006, v tom čase byl po dlouhou dobu prvním Štiftovým sous-chefem. Navíc má za sebou zkušenosti s asijskou kuchyní, které získal díky mnoha absolvovaným stážím. Svůj první kompletní lístek ve Spices představí Křížek v říjnu.

Festival se koná od 9. do 18. září 2016 a každý si může menu složit dle svých preferencí. Většina chodů totiž nabízí minimálně tři varianty na výběr.

 Menu:

  • Salát ze zeleného manga a rolka z mořského okouna
  • Jarní rolka s kuřecím a krabím masem, pikantní švestková omáčka
  • Rolka plněná čerstvou zeleninou, krevetou a nudlemi, pikantní omáčka
  • *
  • Pikantní polévka s krevetami, citrónovou trávou a houbami
  • *
  • Hovězí maso na zeleném kari s lilkem
  • Smažená garoupa (ryba v češtině známá jako kanic) marinovaná v česneku, kurkuma, sladko-kyselá tamarindová omáčka
  • Smažené kuřecí maso s kešu oříšky
  • Jasmínová rýže
  • *
  • Čerstvá kokosová zmrzlina
  • Smažený banán
  • Sladká rýže s kokosovým mlékem a mangem

31. 8. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie