FOODOLOGY

Jarní rolky s pekingskou kachnou a foie gras, salátem z manga a chilli a švestkovou omáčkou

Thajský festival ve Spices. Bude zelené kari, krevety i kanic

Od 9. do 18. září se v pražském hotelu Mandarin Oriental bude slavit desáté výročí existence.

Oslava deseti let fungování pražského hotelu Mandarin Oriental se ponese v duchu Thajského festivalu. Slavnostní čtyřchodové menu připraví šéfkuchař Zdeněk Křížek. Na pomoc si však pozval kuchařský tým ze sesterského hotelu v Bangkoku, tamního zástupce šéfkuchaře Sucharta Thammamoola a jeho dva kolegy Vitiwata Lerkmounga a Skukunyu Phomthu. Pokrmy tak získají na autenticitě a lesku proslulé asijské kuchyně.

Zdeněk Křížek se kuchyně restaurace Spices v pražském hotelu ujal v červenci, kdy Jiří Štift odešel na rodičovskou dovolenou. V restauraci nicméně pracuje už od roku 2006, v tom čase byl po dlouhou dobu prvním Štiftovým sous-chefem. Navíc má za sebou zkušenosti s asijskou kuchyní, které získal díky mnoha absolvovaným stážím. Svůj první kompletní lístek ve Spices představí Křížek v říjnu.

Festival se koná od 9. do 18. září 2016 a každý si může menu složit dle svých preferencí. Většina chodů totiž nabízí minimálně tři varianty na výběr.

 Menu:

  • Salát ze zeleného manga a rolka z mořského okouna
  • Jarní rolka s kuřecím a krabím masem, pikantní švestková omáčka
  • Rolka plněná čerstvou zeleninou, krevetou a nudlemi, pikantní omáčka
  • *
  • Pikantní polévka s krevetami, citrónovou trávou a houbami
  • *
  • Hovězí maso na zeleném kari s lilkem
  • Smažená garoupa (ryba v češtině známá jako kanic) marinovaná v česneku, kurkuma, sladko-kyselá tamarindová omáčka
  • Smažené kuřecí maso s kešu oříšky
  • Jasmínová rýže
  • *
  • Čerstvá kokosová zmrzlina
  • Smažený banán
  • Sladká rýže s kokosovým mlékem a mangem

31. 8. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie