FOODOLOGY

Tchajwanské ledové tříště, Chušúr jako v Mongolsku, polský bigos… a české koláčky

To všechno a mnohem více dalších dobrot ze všech stran glóbu bylo k mání na Kulaťáku

V sobotu 4. června tam totiž za velkého zájmu návštěvníků proběhl Festival ambasád – Food & Culture.
Po dvouleté nucené přestávce se tam sešla nečekaná síla návštěvníků, kteří natěšeně kroužili mezi stánky. Chvílemi byli někteří až bezradní, téměř padesát zemí zde představovalo osvědčené lahůdky svých kuchyní. Bylo velice těžké procházet areál nějak programově, vše se dělo víceméně spontánně a lidé se k některým dobrotám dostávali tak, že je tam vtáhl lačný dav.

Nebylo to ostatně až tolik od věci, třeba díky tomu okusili jídla, která by jinak minuli. Permanentně atakován byl stánek partnerského Bayreuthu. I když kuchyni našich sousedů dobře známe, pár bílých klobásek a hutný bavorský ležák si nikdo nechtěl nechat ujít.
Velkému zájmu se těšila také japonská kuchyně. Exotické názvy byly stejně neznámé jako jídla sama a přesto, že někteří chvíli váhali se nakonec do prezentovaných dobrot odvážně pouštěli. Palačinkám podobné zeleninové či masové placky okonomiyaki byly nadšeně vychvalovány. Stejně jako sladké dezerty mochi. Neztratil se však ani vydatný polský bigos, k chuti přišly i různé indické vegetariánské variace. Doslova obležena byla prezentace Thajska. Stalo se jedním z častých cílů našich dovolených, mnozí si tak přišli oživit vzpomínky a ujistit se proč po dvouleté přestávce zemi znovu navštívit.

Naplánovat jste si mohli i degustaci vín vinařsky atraktivních zemí. Pro uhašení žízně pak dorazila z Krkonoš piva horského pivovaru Trautenberk. Osvěžení s desítkami nevšedních chutí nabízely i nejrůznější ledové tříště na stánku Tchaj-wanu.
Mezi trochu tajemné expozice pařila účast Republiky Maynmarský Svazu (dříve Barma) a Tanzanie či Pobřeží slonoviny. Prvně jmenovaná země navíc představila také šperky, tuším, že šlo o atraktivní variace mořských perel.

Jako vždy přinesl festival i záběr z oblasti kultury. V podobě hudebních produkcí etnických souborů. Tentokrát přijely z dvanácti zemí a dobře naložené diváky dokázali tanečníci strhnout ke spontánnímu doprovodu.
Nechyběla samozřejmě ani Česká republika. Představily ji představitelky značky Czech Specials v gesci agentury CzechTourism a jejich program oslovil mnoho diváků. Možná i proto, že za účast ve vědomostní soutěži o naší zemi byli odměněni tradičními českými koláčky, prý znamenitými.

Sečteno, podtrženo: festival se po všech stránkách vydařil, nově zúčastněné země přivezly na Kulaťák stopy exotiky, kulturní produkce a samozřejmě i nepřeberný počet laskomin ze všech koutů Země. Není patrně od věci mnohokrát opakované rčení, že kultura a pohostinství bývají respektovanými a úspěšnými velvyslanci svých zemí.
Festival měl možná jedinou malou nevýhodu, kterou nemá na vrubu pořadatel. Díky zájmu návštěvníků mu začíná být prostor malý.

Těšme se tedy už teď na jedinečnou možnost poznat v jeden čas na jednom místě přeširokou ukázku gastronomie mnoha zemí a věřme, že se bude konat v už opět po všech stránkách zdravém světě.

16. 6. 2022

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie