FOODOLOGY

Soutěž Bocuse d’Or

Talenty hledejte v Norsku. Zlatého Bocuse získal Ørjan Johannessen

Devětadvacetiletý norský šéfkuchař Ørjan Johannessen triumfoval ve francouzském Lyonu v nejprestižnější kuchařské soutěži na světě. Boje o Bocuse d’Or se letos zúčastnilo 24 šéfkuchařů z celého světa, na stříbrnou příčku v napínavém finále dosáhl Philip Tessier ze Spojených států a bronzovou sošku si odvezl Tommy Myllymäki do Švédska. Dvacetičlenné porotě předsedal Fracouz Thibaut Rugerri a jejím členem byl také syn zakladatele soutěže Jerôme Bocuse.

Cílem soutěže Bocuse d’Or je ukázat největší kuchařské talenty. Na prestiži jí dodává spojení se jménem Paula Bocuse a pořádání na otevřeném fóru před publikem. Koná se každé dva roky. Od založení v roce 1987 v ní dominují především zástupci Francie a skandinávských zemí. V letošním finále se však objevil i kuchař z Maďarska a poprvé se do celosvětového finále probojovalo Chile.

Prvním „zlatým“ kuchařem se stal Francouz Jacky Freon. Hned ve druhém ročníku zvítězila žena, Léa Linsterová z Lucemburska. V tomtéž roce bodoval i první zástupce Asie, když na třetím místě skončil William Wai ze Singapuru.

Pro nás je zajímavý rok 1995, kdy stanul na bronzovém stupni Patrick Jaros. Startoval sice za Německo, ale je českým rodákem. Českým soutěžícím byl v roce 2001 Jiří Všetečka. A nevedl si špatně, obsadil čtrnáctou příčku.

29. 1. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Poklady německých vinic potřetí

Německá vína nové generace tamních vinařů nic neztratila z historicky osvědčených kvalit

Grilovačky startují

RYBA NA GRIL se nazývalo představení produktových novinek společnosti Fjord Bohemia

Velikonoce přinesly jaro do Krkonoš

Hotel Horizont – dominanta Pece pod Sněžkou – se v čase vyprofilovala ve vyhledávané centrum relaxace a odpočinku

Daily Drink

všechny novinky

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům