FOODOLOGY

Sympatický počin TopLife Czech

Dvaapadesát českých i zahraničních šéfkuchařů z celého Česka představuje své recepty v kompletních tříchodových menu

To představuje více než sto padesát receptů moderní světové kuchyně. Doplněných párováním vín podle enologa Hynka Vicha. Pod názvem Velká kuchařka světových kuchyní přichází publikace právě teď na trh.

Každý z kuchařů vedle receptur z arzenálu té etnické kuchyně, ke které tíhne, zmiňuje také své profesní začátky a důvody, jež ho ke kuchařině přivedly. V Kuchařce naleznete například ukázky kuchyní blízkovýchodní, skandinávské, kreolské, či středomořské.

Vydání knihy má – krom vlastního obsahu – dvě další pozitiva. Jednak uspořádání křtu v Hergetově Cihelně je milým dárkem k pětadvacetinám skupiny Kampa Group. Potom také je výhodou, že nejde o soutěž. Kuchaři vytvořili nekonfliktní autorský tým, což nebudí žádné spekulace o tom, zda tu či onu kuchyni by ten který kuchař nepřipravil fundovaněji. Právě přicházející Kuchařkou tak trefili vydavatelé desítku na terči. Jedinou otázkou je, zda a nakolik si s recepturami poradí ti, kdo se do jejich příprav pustí.

Ještě však přece jen existuje   jedna věc k diskuzi. A sice doprovodné párování Hynka Vicha. Aby mi bylo správně rozuměno, vybraná vína jsou sama o sobě znamenitá a k pokrmům vnímavě přiřazená. Problémem však může být cena některých z nich. Tu a tam  se pravděpodobně stane, že jediná lahev vína – která nemusí společnosti stačit – může cenově významně přeskočit veškeré náklady na přípravu večeře samotné. Pokud však byla prioritou jen a jen optimální souhra mezi jídlem a vínem, pak je vše v pořádku a volba je na aktérovi večeře. V každém případě však publikace sama nabízí možnost mimořádných kulinářských prožitků.

6. 12. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie