FOODOLOGY

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %


SeV mladé soutěži, která si už vydobyla značné renomé, se na sklonku června 2019 v sedmdesáti čtyřech kategoriích utkalo 1229 vzorků. V kategorii český ležák plzeňského typu dosáhl Svijanský Máz na stříbrnou, Kněžna v kategorii tmavé pivo českého typu získala dokonce medaili zlatou .
Piva z jednatřiceti zemí hodnotila porota devadesáti odborníků z řad pivovarníků, someliérů a senzorických expertů z celkem třinácti zemí. Hodnotila stobodovou stupnicí dle jejich vlastností – vzhledu, vůně, chuti a pitelnosti.
Úspěch svijaských je o to cennější, že mezi přihlášenými pivy byla vedle většiny piv německých i celá třetina z ostatního světa.
Ocenění na soutěži, pořádané vydavatelstvím Meininger Verlag, dokládá dnes už známou skutečnost. Že se Svijanský pivovar na počátku své už jednadvacetileté samostatné existence vydal správnou cestou.Jakkoliv svým způsobem vlastně proti proudu.
Ještě na okraj: v soutěži Meininger International Beer Beer Award 2019. získal titul „Craft Beer of the Year 2019“ Císařský porter 9,1 procenta ABV s vůní švestky a německého rumu z pivovaru Störtebeker Braumanufaktur zur Craft Beer Brauerei ve Stralsundu.

Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami – ležáky.
Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

26. 6. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie