FOODOLOGY

Svatý Tomáš opět otevřel brány

V lednu 2024 byla znovu otevřena působivá pivnice v luxusním hotelu Augustine na Malé Straně

Nejde však o žádnou novinku. Restaurace vlastně navazuje na staletou historii pivovaru, která ve zdejším klášteře započala někdy kolem poloviny čtrnáctého století. Klášterní pivovar vlastní tradiční tmavý ležák přestal vařit v polovině dvacátého věku. Od té doby se zde čepovalo branické tmavé pivo a z názvu se vytratilo slůvko „pivovar“.
Po nějakých šedesáti letech provozu restaurace zanikla, tuším, že v roce 2006. Aby se o tři roky později znovu objevila na scéně. Jako Brewery Bar.
Tehdy šlo o průlomovou událost. Do gotického sklepení se podařilo vsadit nevšední designový podnik. Který sice vycházel z historických stylů, nicméně v sobě nesl výraznou atmosféru tradiční české hospody. Spolu s tmavým speciálem z pivovaru Matuška měl čáku stát se jakýmsi vzorem české pivní kultury třetího milénia.

Ovšem po nějakém čase se vchod pivoaru znovu uzavřel, nikdo ze zvídavých netušil proč a na jak dlouho. Z Hotelu sice nějaké nformace vycházely, ale…
Na počátku roku 2024 se brány znovu otevřely. S několika změnami – vstoupit lze vlastním vchodem přímo z ulice, není už třeba procházet labyrintem chodeb, a současný název zní Pivnice U svatého Tomáše.

Vše ostatní je při starém. To jest atraktivnost prostory díky klenutým chodbám, efektní skleněné podlahy odkrývající dávné základy, repliky mobiliáře ve stylu art deco… A pivo, ne sice to úplně původní z klášterního pivovaru řádových bratří, ale to, které pivnici otevíralo po velké přestavbě kláštera na hotel.
Tmavý ležák svatý Tomáš z pivovaru Matuška. Na soutoči navíc ještě přibyly dvě značky. Plzeňský Prazdroj a každý měsíc některý speciál od Matušků.
Usedněme tedy v některém z malebných koutů pivnice a posuďme co nabízí.
V prvé řadě je to atmosféra. Hned za vchodem vás obejme zvláštní nálada dílem zvídavého očekávání, dílem jakoby návratu do časů dávno minulých. Tramvaje a davy turistů jsou zapomenuty, vnímáte jen sklenici sotva průsvitné hladiny s hustou pěnou lehce kouřového tónu. S vastnostmi poměrně vydatné hladké plnosti, uprostřed posílené chmelovinovou hořkostí, jen stopově karamelově nasádlé a velice dobře pitelné.

Stran jídla, lístek je zajímavý, ovšem postavený poněkud lišácky. Jde o výběr tradičních českých vychytávek k pivu, navíc v lichotivých cenách. To ovšem jen do chvíle, kdy před vámi přistane první objednávka. Bramborák s dipem z kysaného zelí je co do chuti víceméně věrný, nepříliš mastný. Kořenění spíš umírněného, což ale dává smysl při předpokládané návštěvnosti cizinců. Co však zarazí je velikost. Placka není větší než „oplatka“ pod půllitrem… Když při pokračování by se křupavé dršťky – s BBQ omáčkou – vešly na čajovou lžičku, dojde vám teprve význam textu: „tapas k pivu“. Přeloženo to asi znamená, že k nasycení budete muset asi „sjet“ celý lístek. Drobné nedostatky krmí nebude zřejmě těžké vychytat – třeba dršťky jsou krájené tak najemno, že často jíte jen panýr, uvnitř se pod jeho výrazem vše ztratilo – pokud tam tedy něco bylo.
Zvlášť v dnešní době potěšující byla obsluha. Mladý číšník, byť chvílemi téměř až křečovitý zvládal plac s bezmála přehnanou péčí a nechyběl mu přehled a esprit.
Celkový dojem z návštěvy vyzněl přese vše příznivě, tamní optimisticky vzrušivá atmosféra dokáže drobné minely odléčit. Navíc, otevřeno je teprve krátce a jen od čtvrtka do soboty, všichni kuchyní počínajíce mají prostor na finálním projevu pivnice ještě důkladně popracovat.

23. 1. 2024

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu