FOODOLOGY

Guillermo Moya Fernandez

Španělsko v Bellevue: artyčoky s medem, sardinky s mátou

Hostující šéfkuchař Guillermo Moya Fernandez představuje od 11. do 15. října Praze andaluskou kuchyni.

Španělský šéfkuchař hotelu Alfonso XIII. v Seville Guillermo Moya Fernandez vaří od úterý 11. do 15. října v pražské restauraci Bellevue. Poznatky získané ve škole kuchařského umění Le Cordon Bleu přetavuje spolu se španělskými tradicemi do každé své kreace.

Respekt ke španělské kuchyni v její ryzí podobě, vnímavost k surovinám a jejich zpracování a nepřehlédnutelný francouzský štych dělají z Moyi Fernandeze kuchaře nejvyššího ranku. Při jeho pražské návštěvě se vedle něj postaví nový šéf kuchyně Bellevue Marek Šáda.

Šestichodové menu včetně párování s víny zahajuje coby amuse bouche vyzrálá sušená šunka pata negra gran reserva značky Joselito, ke které Guillermo Moya Fernandez podává Berdié Amor Reserva Brut, Cava Berdié. Následuje studená polévka „salmorejo“ z červené řepy se sýrovým prachem a tuňákem (vinný doprovod obstará Tierra Buena 2014, Gruppo Yllera), artyčok smažený v tempuře s tymiánovým medem a zakysanou smetanou (Muga Blanco 2014, Bodegas Muga) a uzená sardinka s blancmange, melounem a mátou (La Guita Manzanilla Sancluar De Barrameda, La Guita).

Hlavním chodem je chňapal červený s iberskými paella těstovinami a pěnou aioli (Yllera Crianza 2012, Gruppo Yllera). Poté přijde na řadu cappuccino z volské oháňky (La Atalaya Del Camino 2014 Vielles Vignes, Atalya) a coby dezert „Torrija“ s omáčkou z hořkých pomerančů se skořicovou zmrzlinou (Moscatel Malaga Junkito, Bodegas Quitapenas).

Celé menu včetně vín přijde na necelých 3200 korun, lze si však objednat i menu pouze čtyřchodové.

11. 10. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie