FOODOLOGY

Španělské výzvy při kuchařském souboji

Prvního února odstartoval čtvrtý ročník jedinečné gastronomické akce Souboj kuchařů


Šéfkuchaři sesterských restaurací Coda a Terasa U Zlaté studně připravili každý čtyřchodové menu tentokrát ve španělském duchu.
Největší novinkou je přitom určitě změna na postu šéfkuchaře ve Studni. Proti Janu Kaplanovi se tentokrát postaví poprvé nový šéf Lukáš Hlaváček. Což je výzva jako hrom! Lukášovi však, vyškolenému v mimořádných restauracích v Británii a USA nechybí odvaha vytěžit suroviny na samu hranici jejich možností. Navíc zvládá mimořádné vyvážení a při jejich nasazení dává každé svůj díl prostoru. A ještě – při volbě receptur využil pouze lokálních darů Iberského poloostrova.

hlavní chod Coda
předkrm Terasa

O Janu Kaplanovi není třeba se příliš zmiňovat, ostruhy si vysloužil už po návratu z ciziny na počátku kariéry vedle Michala Götha U Kastelána a v Pavillonu. Do Cody naskočil po Davidu Šaškovi, což bylo dalším prubířským kamenem jeho erudice. Obstál znamenitě a restaurace neztratila nic ze své pověsti.

Vzhledem ke všemu výše řečenému je zřejmé, že utkání obou mistrů bude pro gurmety nezapomenutelným zážitkem. Tím spíš, když španělská kuchyně patří k nejvyšší světové špičce.

Co tedy kuchaři se svými týmy připravili pro už dnes zcela vyprodaná lukulská představení?

Jan Kaplan v Codě láká mlsné na následující menu – k jídlům patří i vybraná vína pro nejvhodnější párování:

sušená krkovice z divočáka a červená řepa
cava 1551 brut rosé, codorníu, penedes

mandlová polévka, pečená tygří kreveta, rozinky a křupavý chléb
godello, cobertizo, bierzo d.o

grilovaná nízká roštěná a kroketa z hovězích líček, bramborová tortilla s chorizem a uzená papriková omáčka
finca tempranillo, viňedos y bodegas muňos, la mancha

baskický cheesecake z kozího sýra, pomerančová zmrzlina a datle

dezert Terasa
dezert Coda

Lukáš Hlaváček, u vědomí toho, že po Pavlu Sapíkovi to nebude mít lehké a hosté mu nic neodpustí se připravil stejně dobře a nachystal rovněž vysoce ambiciózní menu:

mandlové gaspacho s mořskou řasou

ceviche z makrely s mrkvovým escabeche a sušeným chlebem
Izadi Larrosa 2021 Rosé, D.O.Ca. Rioja

pluma a líčko z iberského vepřového s artyčokem a padrónem
Flor De Vetus, Verdejo , Blanco, D.O. Rueda

šafránová crema catalana s churrem v levandulovém cukru
Izadi Crianza 2018, D.O.Ca. Rioja

Na každý pád čeká všechny, kteří se zúčastní nevšední zážitek v mimořádném prostředí té které restaurace.
Akce trvá do 31. března a přes vyprodané kvóty vstupenek je lze ještě získat v předprodejích nebo z případných „vratek“.
A výsledek celého podniku? Jakkoliv je nazván soubojem, o ten se v pravém smyslu nejedná. Jde vlastně o ukázku toho, co předvádějí dvě z nejlepších restaurací v metropoli. Vítězi jsou pak vlastně všichni ti, kdo se do na „souboj“ vydají a prožijí bez dalšího kouzelné chvíle nad báječným jídlem.

14. 2. 2023

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie