Souboje s úžasným koncem
Kulajda, jelen, kachní prsa. Ale i povidlové taštičky ve slivovicovém glazé. Takové jsou zbraně při klání dvou skvělých kuchařů
Restaurace vstupují do doby, která bývá patrně nejklidnější etapou sezóny. Aby tento čas co nejlépe využily, připravily dva prestižní podniky ze samé špice gastronomické scény metropole bez dalšího atraktivní nabídku. Coda a Terasa U Zlaté studně budou od patnáctého ledna do konce března v jedinečných prostorách s oslovující atmosférou nabízet mimořádné menu za mimořádnou cenu. Událost trochu nešťastně nazvali Souboj kuchařů a každý z protagonistů pro ni připravil efektní lákající menu.
Jedinečné je jedno: oběd nebo večeře Souboje se odehrávají v té či oné restauraci, jak Pavel Sapík tak i David Šašek tedy budou mít výhodu „domácího hřiště“. Navíc se mohou spolehnout i na tým obsluhy, což není málo. Interiéry obou restaurací spolu s mimořádným servisem dále na druhou umocňují prožitek z návštěvy.
Oč tedy konkrétně běží? Každá restaurace připravila v uvedeném období možnost vychutnat si nevšední čtyřchodové menu. Oba šéfkuchaři sestavili vpravdě lákající nabídku. Pořad jídel při nichž použili to nejlepší, co nabízí dodavatelé z řad farmářů i osvědčených firem. Všechny chody navíc servírují na efektním nádobí, které dále rozšiřuje zážitek o nevšední pohledový efekt.
Ti, kdo zavítají tam či tam mohou tak prožít něco, co vám nenabídne žádný festival, žádná street party. V době, kdy se zájem konzumentů přelévá do podniků alternativního pohostinství, kdy cílem je rychlost a láce, se najednou objevuje něco z oačného konce řady. Excelentní podniky otevírají brány dokořán a nabízejí vysokou gastronomii se vším, co k ní patří.. Ve hře je tak i již řečený servis na vysoké úrovni. V neposlední řadě potom vnímavě napárovaná vína, všechna z renomovaných tuzemských sklepů.
A jakou sestavu jídel nabízí ten který šéf?
Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně:
– marinovaný pstruh lososovitý, s křenovou pěnou, zeleným chřestem, tvarohovo-medovým a citrónovým krémem zdobený jikrami
Ryzlink Rýnský „500“ 2017, pozdní sběr, Vinařství Neoklas, Slovácká podoblast
– česká krémová polévka Kulajda s koprovým gelem
– kachní prsa s máslovými noky, jablečnými perličkami a pyré z červeného zelí přelitá Calvados sosem
Cabernet Sauvignon-Merlot 2015, pozdní sběr, Vinařství Cibulka, Slovácká podoblast
– banánek z odpalovaného těsta, s pomerančovo-karamelovým krémem a čokoládovou oplatkou
Sauvignon 2016, výběr z hroznů 2016, Vinařstvi ? Lahofer, Znojemská podoblast
David Šašek, Coda:
– marinované plátky jelení kýty, relish z brusinek a čerstvých jablek, malinový prach
Johan W, Zámecké vinařství Třebívlice, Cuvée 2014
– jihočeská kulajda, sušené lesní houby, kopr, zastřené farmářské vejce
– pečená křepelka 65°C, pyré z černého kořene, křupavá slanina, kačenky české, kaštany
Pinot Noir 2017, Vinařství Springer, obec Bořetice, Velkopavlovická podoblast, suché
– povidlové taštičky, slivovicové glazé, na másle pražená strouhanka
Baron Hildprandt Slivovice
To ale není všechno. Host navíc krom zážitku má i možnost si zasoutěžit. Pokud krmě ohodnotí dostává se tak do slosování o neobyčejné ceny. Od sedmichodovoé degustační večeře pro 2 osoby včetně vinného párování s oběma šéfkuchaři v jedné z restaurací, přes ubytování v Aria Hotel Prague v pokoji Junior Suite pro 2 osoby se snídaní, až po unikátní talíř Rosenthal s karikaturou známého hudebníka.
Souboj, který vlastně soubojem není, spíš společnou snahou ukázat to, co bývalo svým způsobem běžné, totiž stolování na vysoké úrovni. My tím dostáváme šanci poznat, oč se možná ze zbytečného ostychu připravujeme.
Takže si zapište: od 15. ledna do 31. března – Coda, nebo Terasa U Zlaté Studně. Nejlepší je obojí!
www.soubojkucharu.cz
- kulajda Coda
- kulajda Terasa
- kachní prasa Terasa
- křepelka Coda