FOODOLOGY

MyRaw - anglická snídaně

Snídaně v Praze: Louvre, Savoy, Colore, Lounge, MyRaw

Pokud si chcete v hlavním městě dopřát zajímavou snídani, máme pro vás několik tipů.

V Praze najdete pár míst, která jsou vyhlášená svými snídaněmi. Café Savoy na Malé Straně je jednou z nich. V nabídce vedle tradičních snídaní z Francie, Anglie a kontinentu najdete v tomto podniku řetězce Ambiente také vlastní set. Skládá se z toastu, pražské šunky, ementálu, vejce nahniličko, domácího pečiva, farmářského másla, domácí marmelády, ořechové bábovky a čokolády Savoy. To je vpravdě razantní vstup do nového dne.

Pokud do Savoye zajdete posnídat, to by bylo, abyste tam nenarazili na některého ze svých stejně mlsných přátel. Kavárna je proslavená ještě jednou položkou na menu, která ke snídani občas také přijde vhod, zvláště po náročnější noci. Jsou to tři nožičky báječného párku Savoy s domácí hořčicí a křenem. Už sám pronikavě espritní servis rozechvěje senzory, samotný párek potom je znamenitý.

Silnou snídaňovou parketou je tradičně Café Louvre. Kavárna na Národní třídě funguje už od roku 1992 a snídaně nabízela jako jedna z prvních, ne-li vůbec první v porevoluční Praze. Tamní lístek je našlapaný snídaněmi všeho možného složení. Vedle plněných croissantů, vajec na všechny způsoby i tradičních setů je k mání třeba silný hovězí vývar nebo snídaňový guláš s cibulkou.

Ještě k těm setům, objevíte zde i snídaňový kovbojský, to je pečená slanina nebo šunka s vejci, sněhový koláč s jablky a vlašskými ořechy. Pro mnohé bude jistě atrakcí snídaně severská, ne proto, že její součást e sklenka suchého sektu. Bylinkové lívance s uzeným lososem, zakysanou smetanou a šalotkou evokují ranní hodování šlechty.

Stále populárnější je – pokud jde o snídaně – přívětivá kavárna Café Colore v Jungmannově ulici. Dobrá lokace, náladotvorné prostředí a široký sortiment lákavých krmí. A tamní lívance nadýchané jako peřina s nejrůznějším ovocem a zakysanou smetanou, ty nelze pominout. Pro ty, kteří potřebují natankovat řádnou porci energie, zde mají připraveny tradiční vejce do skla, pražskou šunku, pečenou slaninu nebo několik druhů omelet.

Novinkou, i když ne už docela žhavou, jsou snídaně v Aromi na Náměstí Míru. Teprve teď, když vysokými auslágy nahlíží do aristokraticky honosné prostory slunce už s plnou silou léta, si tam snídani můžete jaksepatří vychutnat. Nabídka je jednak široká, jednak bohatá na ne všude nabízené speciality. Vejce Benedikt se šunkou, třeba, nebo vaječnou omeletu s bylinkami a sýrem Fontina. Na snídaních pracují také výživoví specialisté, přičemž k jejich příspěvkům patří znamenitá ovesná kaše se salátem z čerstvého ovoce nebo granola s řeckým jogurtem. Omamující prostředí, originální italské produkty, k tomu škála znamenitých káv, jedinečných čajů a plejáda šťáv, freshů a limonád vlastní výroby, to všechno v Aromi zajistí příznivé nastartování nového dne.

Vyhlášená svými snídaněmi je rovněž Café Lounge v Plaské ulici. Za teplého rána ve vnitřním nádvoří pod ochranou Hladové zdi si tam můžete poručit řadu z klasických ranních setů. Ovšem nabídka představuje i slušnou porci snídaní zdravých. Můžete mít kupříkladu cizrnu s drcenými rajčaty, mrkví, celerem a petrželí, s bavorskými klobáskami, slunečnicový bagel s uzeným lososem, krémovým sýrem, červenou cibulí a kapary, nebo z druhého konce spektra třeba krupicovou kaši se skořicí a máslem.

Pro ty, kdo podlehli vitariánství, mám rovněž jeden tip. Neobvyklé snídaně nabité energií a zdravím nabízí MyRaw Café v Gourmet pasáži v Dlouhé. Přichystají zde pokrm z čerstvých rostlinných surovin, převážně z bioprodukce, neobsahující lepek ani cukr. Pokud nehodláte v klidu posedět nad raw snídaní, máte možnost odnést si snídaňový pohárek sebou. Obsahuje například lesní směs, chai semínka, mandlové mléko, čerstvý banán, avokádo a ořechovou granolu. A jak vypadá v MyRaw Café taková snídaně anglická? V komorním, mile elegantním prostředí se stopou domácí péče vám na břidlici naservírují set obsahující všechno, co k ostrovní snídani patří. Jsou tam vejce, ale z avokáda, klobásky obsahují směs rozmanité zeleniny a koření. A slanina? Tu supluje marinovaný lilek. V MyRaw připravují i zeleninové chipsy, mrkovovo-celerové chleby, lněné krekry či raw sýry.

5. 7. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice