Skrei připlula do Prahy. Sezónní menu z tresky polární v Kampa Parku
Šéfkuchař restaurace Kampa Park Marek Raditsch již popáté připravil speciální menu z ceněné ryby. K mání je až do března.
Kulinářské tradice dávají životům milovníků dobrého jídla řád. Proto všechny mlsné potěší už pátý návrat tresky obecné do pražské restaurace Kampa Park. Delikátní maso ryby norsky zvané skrei, která se loví v Barentsově moři u břehů Norska a souostroví Lofoty, bude servírovat v neotřelých úpravách až do března šéfkuchař Marek Raditsch. Inspiroval se přitom skandinávskými restauracemi, i když norský původ majitele Kampa Group Nilse Jebense sehrál patrně rovněž svou roli.
Speciální menu zahajuje malá chuťovka v podobě tresčích jater s jarní cibulkou a křupavým chlebem. Jako předkrm následují smažené tresčí jazýčky se salátem z červené řepy a s koprovým aioli. Chuťové pohárky na hlavní chod naladí krémová polévka z tresky s kokosovým mlékem, kafrovými lístky a zeleninou a pak přijde zlatý hřeb, pečená treska s fazolovým ragú, křupavým kadeřávkem a pomerančovým beurre blanc. Pouze dezert se obejde bez lahodné ryby – je jím rýže a la Malta s mandlemi, malinovou omáčkou a sorbetem.
Amuse bouche i předkrm vyladil šéfkuchař k dokonalosti už loni, takže obojí ponechal beze změny. Vyhrál si však s polévkou a výsledkem je variace s drobným otiskem Asie reprezentované kokosovým mlékem a lístky kafrové limetky. Největší inovace se pak dočkal hlavní chod. Pečená treska dostala nový doprovod, čočku nahradily fazole, zmizely lyonské brambory, zato přibyl kadeřávek. Lahodné oživení a citrusové propojení s polévkou vnesla do hry bílá máslová omáčka s chutí pomeranče.