FOODOLOGY

Zadělávané žampiony s dršťkami (Martin Pudil, Tábor)

Seriál večeří Šéfkuchaři vaří Klasu čeká třetí pokračování. V Karlových Varech

Speciální akce Šéfkuchaři vaří Klasu spolupořádaná portálem Foodology se koná ve čtvrtek 22. září v karlovarském Hotelu Imperial od 19.30.

Po úspěšné premiéře v Táboře, kde Martin Svatek a Martin Pudil na maximum využili bohatého portfolia produktů Klasa z regionu, se pokračování konalo ve Zlíně. U příležitosti premiéry tamního Gastro Food Festivalu ji připravili pořadatelé společně s portálem Foodology coby zahajovací galavečeři. V podmaňujícím prostředí Hotelu Tomášov se vedle umu kuchařů uplatnila i porce atmosféry někdejšího internátu manažerské elity Baťových podniků.

Večeře sestávala ze šestibodového menu, vnímavě aktualizovaného z nabídky při udělení čestného doktorátu J. A. Baťovi na Technice v Brně v  roce 1938. Kuchaři uplatnili nové trendy a použili současné techniky, navíc se večeře nesla v náladě, jaká zde panovala za éry „Tomášovců“. Oč je region na produkty Klasa chudší, o to víc invence a umu nasadili Břetislav Novotný, Jan Punčochář a David Viktorin při jejich úpravě.

Karlovarská večeře má ambice posunout laťku o nějaký dílek výš. Přebohatá historie pompézního hotelu nabízí spoustu atraktivních možností. Vždyť jen plejáda hostí, kteří se zde vystřídali – namátkou vzpomenu Jeho Carskou Výsost prince Alexandra Romanova, Mary Pickfordovou a Douglase Fairbankse nebo José Raúla Capablancu, pobyl zde i Mohamed Hamidullah Khan Nawab, maharadža z Bhópálu a vlastně také Jan Antonín Baťa – je tou nejlepší vizitkou.

Martin Ludvík, šéfkuchař hotelu, a jeho zástupce Jan Ernest mají tedy na co navazovat. Jakkoliv ani na Karlovarsku nejsou suroviny Klasy nijak významně zastoupeny, v celé republice jich existuje kolem jedenácti set. Kuchaři vsadili na jednoduchost a snadnou čitelnost receptur: pralinku z čerstvého sýra či marinovaného pstruha s rukolou, cibulkou a okurkou. Neopomenuli ani českou klasiku v její ryzí podobě, kterou je vodňanská kachna, bramborové noky, jablečné zelí, karlovarský knedlíček a zelenina.

O večeři v Táboře čtěte zde

14. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie