FOODOLOGY

Crispy Soft Shell Crab Namtok

Šéfkuchařské rošády aneb Pomíchaná Asie s dobrým koncem

Mnohé asijské restaurace vyšší třídy metropole se loni otřásly v základech. Pozornost na sebe upoutaly podniky SaSaZu, Red Pif, Asian Temple a také Café Buddha, kde nově vaří Sofia Smithová.

Milovníci autentické asijské kuchyně v Praze zažili rok plný zpráv, v nichž se střídaly naděje s okamžiky zklamání. Na sklonku roku 2014 otevřel svou vlastní restauraci Ari Munandar, někdejší šéfkuchař v restauraci hotelu Mandarin Oriental. Nicméně po pár měsících provozu Ari’s Restaurant z pražské gastronomické scény opět zmizel.

Nato se začaly šířit zvěsti, že kuchyni vyhlášeného holešovického podniku SaSaZu opustí její izraelský šéfkuchař Shahaf Shabtay, který ji proslavil napínavými i poučnými cestami chutěmi po celé jihovýchodní Asii. A hned se začalo spekulovat, kdo by mohl plnohodnotně nahradit.

Ve vší tichosti mezitím také zhasl koncept Sexy curry kuchyně Sofie Smithové, která se zaměřila hlavně na rozvoz jídel. Další z protagonistů autentické asijské kuchyně tak zmizel ze scény.

Nebe nad exotickými restauracemi dálného východu se naštěstí nezatáhlo natrvalo. Ari Munandar zaujal místo šéfkuchaře v restauraci Asian Temple, někdejší Bílkově 13. Dostalo se mu tam honosného prostoru o mnoha místech, kde se může plně rozvinout, což už několik měsíců činí.

Shahafa Shabtaye vystřídal v SaSaZu Andy Tan, který dlouhá léta působil například ve známé amsterodamské restauraci VakZuid. Svými prvními kreacemi v jídelníčku SaSaZu přitom přesvědčuje, že má co nabídnout.

Stephen Senewiratne sice nečekaně opustil hotel Mandarin Oriental, ale vzápětí zakotvil v restauraci a vinném baru Red Pif, kde od té doby inovuje francouzskou kuchyni nápaditými exotickými podněty.

A konečně návrat do světel ramp ohlásila i Sofia Smithová, která se objevila v komorním podničku Café Buddha na Vinohradech. Nenápadné místo s působivou atmosférou bylo už před jejím příchodem vyhledávanou adresou pro tamní exkurzy do různých kuchyní Asie. V tandemu se Štěpánem Návratem, majitelem a kuchařem restaurace, vybrousila původem irsko-asijská šéfkuchařka nabídku do co nejvyšší věrnosti nabízených receptur.

Dvojice s vámi projede velký kus Asie: v zeleném curry nabídne chutě Thajska, jakubky připraví na malajsijský způsob a tak můžete pokračovat celým jídelníčkem. Umně sestavené menu vás zhoupne od hladkých, sladkokyselých nuancí přes jemně pálivá sousta a ostře gradované pokrmy až po závěrečné chody plné širokorozchodných chutí. Zkuste třeba krevetový salát s avokádem, zeleným jablkem, červenou cibulí, kešu oříšky a praženým kokosem promíchaný s domácí chilli pastou, pokračujte trhanou kachnou s ostrým a silným curry a jako dezert si dejte černou rýži s kokosovým mlékem, thajským ovocem a domácí kokosovou zmrzlinou Malibu. Experimentům se meze nekladou.

4. 1. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Mollica po dvaceti letech

Ve druhé dekádě března potěšil všechny pravověrné gourmety Pavel Kramár

Dát hostu víc možností – podruhé

Efektní měsíční nabídky Martina Žáčka

Dát hostu víc možností

To nabízí hostům Martin Žáček v Malostranské besedě svými měsíčními nabídkami

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu