Šéfkuchařská kličkovaná
Leden 2019 otevřel v české gastronomii překvapující změny. Jejich aktéry jsou tři přední kuchaři. A prý to ještě nekončí.
Začátek roku vnesl do pražského pohostinství změny, které řádně zahýbaly – a teprve ještě zahýbou gastronomickou scénou metropole.
Po neuvěřitelných bez jednoho dvaceti letech opustil tým kuchyně Kampa Parku Milan Sedlák. Nenápadný, pracovitý kuchař, který byl pro Marka Raditsche optimálním „mužem vzadu“.
I druhý případ se dotýká skupiny Kampa Group. Vojtěch Václavík se rozloučil s Hergetovou Cihelnou. Kreativec s orientací na Skandinávii byl pro kuchyni v Cihelně jistě přínosem, za poměrně krátkou dobu ji dovedl alespoň o dva schody výše.
Největším překvapením je patrně odchod Jiřího Noska ze Zdenek´s Oyster Baru. Specifická restaurace s nejednoduchou kuchyní, zaměřenou především na produkty moře, je ve vnitrozemí ojedinělá a vzácná.
Všechny uvedené případy – a čekají se ještě další, zatím nepotvrzené – jistě otevřou sérii přestupů. Kam se vydají oni sami, kdo zaujme jejich místa, to jsou otázky, které se honí hlavou mnohým příznivcům špičkové kulinarie města. A vlastně i republiky. Ať vše dopadne, jak dopadne, již v tuto chvíli to naznačuje jedno: pohostinská scéna u nás není zdaleka tak stabilizovaná, jak by se mohlo zvenčí zdát. Doufejme tedy, že řečené změny přispějí k povýšení její úrovně.