FOODOLOGY

Kuchaři vaří s Klasou (Zlín)

Šéfkuchaři vaří s Klasou: ve světle baťovských tradic

Další pokračování regionálních večeří Šéfkuchaři vaří s Klasou, jehož spolupořadatelem je portál Foodology, se konalo 2. září ve Zlíně.

Zahajovací večer zlínského Garden Food Festivalu završila slavností večeře ze seriálu Šéfkuchaři vaří s Klasou. Odvíjela se však tentokrát podle poněkud odlišného scénáře. Kuchaři neměli zcela volný prostor pro svou invenci, téma bylo dané – menu podávané při promoci Jana Antonína Bati na tehdejší České vysoké škole technické Dr. Edvarda Beneše v Brně v roce 1938 (dnes VUT Brno).

Břetislav Novotný z hotelu Tomášov, kde večer probíhal, Jan Punčochář (Grand Cru, Praha) a David Viktorin (Rynk, Brno) pojali receptury jako výzvu a historický předpis aktualizovali v rámci současných trendů. Výsledkem bylo menu, které bylo hosty kvitováno s výsostnou spokojeností.

Co vlastně kuchaři připravili?


– Candát na způsob ceviche

– Consommé z hovězí oháňky se zeleninou – David Viktorin, Rynk Brno

– Kapoun plněný kysaným zelím a špekem s houbovou omáčkou a hrnkovým knedlíkem

– Hovězí roštěná s omáčkou z morku a okurek se zeleným pepřem, šišky s mákem a strouhankou, zadělávaná kapusta – Jan Punčochář, Grand Cru, Praha

– Jahodové cappuccino

– Tartaletka s čokoládovou-kávovou ganache – Břetislav Novotný, Hotel Tomášov


Přes sedmdesát let staré receptury za využití produktů se značkou Klasa šéfkuchaři vnímavě aktualizovali. V šestichodovém menu předvedli invenci i cit pro surovinu, když jednoduché původní pokrmy povýšili na salonní záležitost. Večeři ve formě rautu provázela příjemná atmosféra. Jistě k ní přispělo i samo místo konání. Současný hotel Tomášov byl totiž v době rozkvětu firmy Baťa sídlem Tomášovců, což byli elitní zaměstnanci jeho továren, kteří se zde připravovali v manažerské etice či podnikatelské diplomacii, chcete-li.

Mimořádný sukces měly všechny položky pořadu. Znamenité Viktorinovo ceviche, svěží, zdravě pikantní a hýřící čerstvostí, probudilo chutě a hosté po něm nedočkavě pokračovali k výdeji dalších chodů. Obě Punčochářovy kreace, netuctově komponované, měly úžasně gradované chutě.

Břetislav Novotný, který zprvu trochu smutně přehlížel fronty u kolegů, se nakonec také dočkal. Se stejnou vervou se hosté na závěr vrhli na jeho cukrářské kreace. Jahodové cappuccino chutnalo tak svěže, jako kdyby jahody byly právě utrženy někde za rohem. S tartaletkou bylo ve finále trochu náročné se vypořádat. Efektně vypointované chutě nutily k tomu zlikvidovat ji do posledního drobečku, ovšem její o čárku větší velikost tomu po všem předchozím bránila.

Večer sklidil příznivý ohlas, ovšem je nutné poznamenat toto: jak je rautová forma příhodná pro hosty, dovoluje komunikaci každého s každým a přispívá k uvolněné atmosféře, s jídly je vždy trochu problém. Delší pobyt v ohřívaných vanách krmím neprospívá. Kuchaři se s tímto jevem museli poprat a lze říci, že se s ním utkali vítězně. V neposlední řadě také díky dobře voleným nápojům – Jelínkovým destilátům, líbivým výběrem vín a pivem Zubr, mimochodem také držitelem značky Klasa – končil v pozdních večerních hodinách.

13. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie