FOODOLOGY

Hotel Imperial (Šéfkuchaři vaří s Klasou)

Šéfkuchaři vaří s Klasou: česká klasika na vysoké úrovni

Další pokračování regionálních večeří Šéfkuchaři vaří s Klasou, jehož spolupořadatelem je portál Foodology, se konalo 22. září v Karlových Varech.

Za místo pro pořádání další z večeří Šéfkuchaři vaří s Klasou byla zvolena mimořádná stavba Hotelu Imperial. Jak by také ne, vždyť tamním prostředím byly nadšeny celebrity, jejichž jména dodnes zvoní tónem ryzího kovu. V oslovujícím prostředí mile starosvětského, noblesního Clubu Imperial se odvíjel nový koncept ve smyslu formy, a sice banket. Elegance prostoru, efektní založení a bezchybná práce obsluhy spoluvytvořily pro menu tu nejlepší atmosféru. Jako by zde stále byla přítomna celá ta plejáda veleslavných hostí, počínaje Jeho Carskou Výsostí princem Alexandrem Romanovem přes Mary Pickfordovou, Douglase Fairbankse nebo José Raúla Capablancu až po Mohameda Hamidullaha Khana Nawaba, maharadžu z Bhópálu.

Kuchaři se s tématem vypořádali chytře. Připravili menu jednodušší, počtem chodů ne tak eklektické, ovšem co do zpracování surovin a jejich výběru z nabídky Klasy vrcholně naplňující očekávání hostí. Martin Ludvík, šéfkuchař hotelu, a jeho zástupce Jan Ernest nešli do experimentů, opřeli se o zkušenosti u Martina Ludvíka už patnáctileté. Zvolili českou klasiku.

Na zpracování se zřetelně odrazila skutečnost, že se oba kuchaři při běžném provozu hotelu potkávají dnes a denně s přípravou pro čtyři gastronomické subjekty. Není proto téměř nic, co by je na akcích tohoto rozměru překvapilo. Jak se před hosty postupně objevovaly jednotlivé chody, ustrojené citlivě s ohledem na zpracování suroviny, nálada u jednotlivých stolů se vždy o stupínek zvedla. Menu se skládalo z těchto chodů:


– Pralinka z čerstvého sýra, sušený tomat, žervé (Mlékárna Kromilk)

– Marinovaný pstruh (pstruh, filet z rybářství Kolář), rukola, cibulka, okurka

– Variace z Vodňanské kachny (Vodňanská kachna), bramborové noky (brambory z Blanické bramborárny), jablečné zelí, karlovarský knedlíček a zelenina

– Čokoládový fondant, tvarohový krém a jahody (smetana Bohemilk, tvaroháček smetanový z Polabských mlékáren, jahodová dřeň od Agrimexu Vestec)


O první večeři Šéfkuchaři vaří s Klasou v Táboře čtěte zde

O druhé večeři Šéfkuchaři vaří s Klasou ve Zlíně čtěte zde

Zdánlivou prostotu meníčka vyvážila vnímavost pro české receptury při zpracování. Volba právě této sestavy byla vpravdě promyšlená. Však také nálada během večera byla znamenitá, čehož byly dokladem četné pozitivní komentáře hostí. Kladně byla vnímána rovněž forma banketu s pečlivou a vstřícnou obsluhou na vysoké úrovni, znalou popsat každý chod do posledního detailu, která vzbuzuje v hostech příjemný pocit, že je o něj pečováno s maximálním nasazením.

Jakkoliv stojí Klasa doposud na okraji zájmu šéfkuchařů, pokud se do přípravy menu s jejími produkty pustí, znamená to vždy nadstandardní výkon. Tak tomu bylo i v případě Clubu Imperial. Již zmíněná mimořádná dispozice s ojedinělým interiérem, evokujícím pro večer to nejlepší rozpoložení, přispěla nemalým dílem. Znovu se tak potvrdilo, že večeře je vždy komplexem prožitků, přičemž jídlo je sice jeho nejvýznamnější, nikoli však jedinou komponentou.

20. 10. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie