FOODOLOGY

Il Mercato

Šéfkuchař Gojdič se předvedl svým prvním menu. Sází na artyčok i na sardinky

Brněnská restaurace Il Mercato na Zelném trhu před nedávnem představila nového šéfkuchaře Tadeáše Gojdiče. Nyní konečně hosté mohou posoudit, nakolik se v kuchyni zabydlel. Tento týden totiž prezentoval své jarní menu.

Jídelní lístek se nese v duchu italského středomoří, jak je v Il Mercatu zvykem. Mezi předkrmy zaujme třeba trojjediná sardinková variace, v níž najdete oblíbené malé rybky nakládané, grilované a smažené. Neméně zajímavě působí tuňáková tagliata se sušeným „kaviárem“ bottargou a artyčokovým carpacciem.

Artyčoky si na menu lze vychutnat i v risottu, ve kterém se snoubí se salsicciou. Anebo mezi hlavními chody v podobě ragú, které spolu se zajímavou zauzenou bramborovou kaší dělá doprovod konfitovanému králičímu ramínku a hřbetu. Recepty na bázi moře zastupují mezi hlavními chody kalamáry nadívané rajčatovou panzanellou či pečená treska s fenyklovým pyré.

Pokud bude provedení stejně precizní, jako jsou na první pohled osvěžující Gojdičovy receptury, mohlo by být jaro v Il Mercatu velmi příjemné.

Recenze restaurace Il Mercato

30. 4. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie