FOODOLOGY

Il Mercato

Šéfkuchař Gojdič se předvedl svým prvním menu. Sází na artyčok i na sardinky

Brněnská restaurace Il Mercato na Zelném trhu před nedávnem představila nového šéfkuchaře Tadeáše Gojdiče. Nyní konečně hosté mohou posoudit, nakolik se v kuchyni zabydlel. Tento týden totiž prezentoval své jarní menu.

Jídelní lístek se nese v duchu italského středomoří, jak je v Il Mercatu zvykem. Mezi předkrmy zaujme třeba trojjediná sardinková variace, v níž najdete oblíbené malé rybky nakládané, grilované a smažené. Neméně zajímavě působí tuňáková tagliata se sušeným „kaviárem“ bottargou a artyčokovým carpacciem.

Artyčoky si na menu lze vychutnat i v risottu, ve kterém se snoubí se salsicciou. Anebo mezi hlavními chody v podobě ragú, které spolu se zajímavou zauzenou bramborovou kaší dělá doprovod konfitovanému králičímu ramínku a hřbetu. Recepty na bázi moře zastupují mezi hlavními chody kalamáry nadívané rajčatovou panzanellou či pečená treska s fenyklovým pyré.

Pokud bude provedení stejně precizní, jako jsou na první pohled osvěžující Gojdičovy receptury, mohlo by být jaro v Il Mercatu velmi příjemné.

Recenze restaurace Il Mercato

30. 4. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie