Šéfkuchař Gojdič se předvedl svým prvním menu. Sází na artyčok i na sardinky
Brněnská restaurace Il Mercato na Zelném trhu před nedávnem představila nového šéfkuchaře Tadeáše Gojdiče. Nyní konečně hosté mohou posoudit, nakolik se v kuchyni zabydlel. Tento týden totiž prezentoval své jarní menu.
Jídelní lístek se nese v duchu italského středomoří, jak je v Il Mercatu zvykem. Mezi předkrmy zaujme třeba trojjediná sardinková variace, v níž najdete oblíbené malé rybky nakládané, grilované a smažené. Neméně zajímavě působí tuňáková tagliata se sušeným „kaviárem“ bottargou a artyčokovým carpacciem.
Artyčoky si na menu lze vychutnat i v risottu, ve kterém se snoubí se salsicciou. Anebo mezi hlavními chody v podobě ragú, které spolu se zajímavou zauzenou bramborovou kaší dělá doprovod konfitovanému králičímu ramínku a hřbetu. Recepty na bázi moře zastupují mezi hlavními chody kalamáry nadívané rajčatovou panzanellou či pečená treska s fenyklovým pyré.
Pokud bude provedení stejně precizní, jako jsou na první pohled osvěžující Gojdičovy receptury, mohlo by být jaro v Il Mercatu velmi příjemné.