FOODOLOGY

Rozpalující silvestrovská forsáž U Žáby

Loučení s odcházejícím rokem je vždy provázeno bujarou náladou

Aby se hosté dostali do správného rozpoložení co nejdříve k tomu slouží nejrůznější dopingy ještě před zahájením oslav samotných
Jednu z nejpovedenějších taškařic chystá pro své klienty tým brazilské restaurace U Žáby. Ještě před vstupem do domu na ně čeká ohnivý koš s hořícími poleny dřeva. U něho se odehrává až magický obřad šéfkuchařův, ve kterém hrají roli právě oheň, železný tyglík, ústřice – a nejlepší hovězí morek. Představení se odehrávalo tak, že host se sklenkou provokujícího alsaského crémantu z Itterswilleru pod etiketou G.Metze očekával věcí příštích.

Kelímky jsou v minutě rozžhavené do ruda a válečky zmrzlého morku v nich se díky žáru vmžiku rozpuštěné. Vřelým mámivě vonícím proudem kostního tuku pak šéf v přízračném svitu zahalený kouřem – jakoby nebeskou manu chystal v pekelné kuchyni – polil každou z otevřených ústřic. V režii šéfkuchařově se odehrálo sezdání dýmu, vůně a chuti morku spolu s odérem moře z jemného masa mlže. Působilo jako jedinečná vakcína proti špatné náladě.

Probudit ještě možná trochu potlačenou touhu veselit se, dát zapomenout na nové boty, které trochu tlačí či na nespokojenost s účesem to vše zvládlo vyléčit jediné sousto. S douškem důrazného bohatě perlícího vína se otevřela v mysli stavidla radosti, touhy po zábavě a tanci. Když potom uvnitř koncert brazilských bubeníků rozechvěl v těle každou buňku vašeho těla bylo zřejmé jedno: daleko před půlnocí jste na setkání s Novým okem byli připraveni v tom nejlepším možném rozpoložení mysli!

Poslední den roku 2021 se na chodníku před sestupem do podzemí restaurace tímto úvodním soustem večera potěšili hosté už popáté a v oslovující atmosféře spolykali na dvě stovky ústřic. Pohárů bublinek pak bylo nespočetně.
Zdánlivá maličkost, ale … i s přihlédnutím k neveselé době, která mnoho důvodů k radosti nenabízí to byl dárek nad dárky!

10. 1. 2022

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice