FOODOLOGY

Rozpalující silvestrovská forsáž U Žáby

Loučení s odcházejícím rokem je vždy provázeno bujarou náladou

Aby se hosté dostali do správného rozpoložení co nejdříve k tomu slouží nejrůznější dopingy ještě před zahájením oslav samotných
Jednu z nejpovedenějších taškařic chystá pro své klienty tým brazilské restaurace U Žáby. Ještě před vstupem do domu na ně čeká ohnivý koš s hořícími poleny dřeva. U něho se odehrává až magický obřad šéfkuchařův, ve kterém hrají roli právě oheň, železný tyglík, ústřice – a nejlepší hovězí morek. Představení se odehrávalo tak, že host se sklenkou provokujícího alsaského crémantu z Itterswilleru pod etiketou G.Metze očekával věcí příštích.

Kelímky jsou v minutě rozžhavené do ruda a válečky zmrzlého morku v nich se díky žáru vmžiku rozpuštěné. Vřelým mámivě vonícím proudem kostního tuku pak šéf v přízračném svitu zahalený kouřem – jakoby nebeskou manu chystal v pekelné kuchyni – polil každou z otevřených ústřic. V režii šéfkuchařově se odehrálo sezdání dýmu, vůně a chuti morku spolu s odérem moře z jemného masa mlže. Působilo jako jedinečná vakcína proti špatné náladě.

Probudit ještě možná trochu potlačenou touhu veselit se, dát zapomenout na nové boty, které trochu tlačí či na nespokojenost s účesem to vše zvládlo vyléčit jediné sousto. S douškem důrazného bohatě perlícího vína se otevřela v mysli stavidla radosti, touhy po zábavě a tanci. Když potom uvnitř koncert brazilských bubeníků rozechvěl v těle každou buňku vašeho těla bylo zřejmé jedno: daleko před půlnocí jste na setkání s Novým okem byli připraveni v tom nejlepším možném rozpoložení mysli!

Poslední den roku 2021 se na chodníku před sestupem do podzemí restaurace tímto úvodním soustem večera potěšili hosté už popáté a v oslovující atmosféře spolykali na dvě stovky ústřic. Pohárů bublinek pak bylo nespočetně.
Zdánlivá maličkost, ale … i s přihlédnutím k neveselé době, která mnoho důvodů k radosti nenabízí to byl dárek nad dárky!

10. 1. 2022

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie