FOODOLOGY

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

To už ale začíná být starou vestou. Pivovary proto hledají cesty, kterak zájem o tyto aktivity dále ozvláštnit.
S lákající nabídkou přichází Velkopopovický Kozel. Šestého dubna proto vyrazil na trať Kozel expres. Motorový vůz v retro provedení který vás z Hlavního nádraží v Praze doveze – bez přestupů – až k bráně pivovaru.
Ovšem k bráně zadní, odkud musíte celý závod obejít kolem rybníka k hlavnímu vstupu. Neděste se, není to žádná štrapáce, půl druha kilometru, řekl bych. Navíc klidnou přírodou s pohledem na siluetu pivovaru. Poté už čeká poutavý vlastní program. Působivá prohlídková trasa, při níž můžete nabídnout dobrotu mlsnému maskotu pivovaru, kozlovi Oldovi. Nahlédnete i do místnosti, zřízené jako dobová kancelář jednoho z členů rodiny Ringhofferových, zakladatelů novodobé existence pivovaru.
Vrcholem pro mnohé, po projití celé trasy, je výčep v prostorách sklepa. V optimálním prostředí – pro pivo – tu můžete absolvovat degustaci několika kmenových značek ze zdejšího portfolia. Přesvědčíte se při ní o mnohém. Že Kozel je znamenité pivo, jež v prostorách „domácího hřiště“ chutná vpravdě excelentně. Také však o tom, že v Kozlovnách po celé republice, je-li mu věnována náležitá péče, se jeho chuť od té v pivovarském sklepě vlastně neliší.
Zapište si tedy, do konce září každou sobotu vyrazí Kozel expres – motorový vůz řady 810 v retro nátěru 80. let – do Velkých Popovic. Vyjede vždy v 10:20 z pražského Hlavního nádraží, v 11:18 potom zabrzdí před branou pivovaru. Pak už vás od výsostných zážitků dělí jen výše avizovaná procházka.

 

8. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie