95%
95%
Tagy: Světová kuchyně s podílem české
Zpoza prosklené stěny restaurace můžete z pohodlí noblesního interiéru nad znamenitou krmí sledovat dech vyrážející jedinečné panorama pražských věží
Od prvního dne po otevření před pětačtyřiceti laty láká hotelová restaurace InterContinentalu jak místní, tak zahraniční klientelu. Aniž by ztratila cokoliv ze svého kreditu. Jak je tomu v roce významného jubilea hotelu a tedy i Zlaté Prahy?
Nad tím se můžete zamyslet, když za skleněnou stěnou, sledujete panorama, jež není nikde jinde k vidění. Týn, Staroměstská radnice, Svatý Jiljí a celá řada dalších věží jsou úhelnými kameny, vytvářejícími image této pražské čtvrti coby nenapodobitelný a jinde neviděný obraz.
Pro kuchaře musí být těžké konkurovat svými kreacemi na talíři tak, aby host alespoň na krátký okamžik odpoutal zrak od výjevu za okny a popatřil na předloženou krmi. Ke chvále restaurace však je třeba říci, že se to plejádě hvězdných šéfkuchařů, kteří tu kdy účinkovali, vždy dařilo. A dnes?
Shlédněte výběr – degustační menu či nabídku a la carte – a přesvědčte se sami. Třeba ceviche z čerstvého halibuta marinovaného citrusy, chilli a koriandrem, a nakládaná okurka vás uvedou do obrazu a přehodí výhybku z duševna na materiálno. Čerstvé maso ryby kypí životností, již probudila marináda. I když by možná halibut unesl pikantnější dotek, větší podíl citrónu nebo něco limetky v marinádě by to asi dokázalo zařídit. Vše další z průvodu komponent dodalo soustu barevnost a živou paletu chutí při odcházení.
Když se po chvíli opět vrátíte od fascinujícího výhledu, může vás čekat kupříkladu silný vývar z perličky, plněné taštičky a kořenová zelenina. Ve zlatavé lesknoucí se hladině se jako podivný živočich koupe těstovina naditá masem, okolo ní krouží barevné kostičky z ekipy na brunoise pokrájené kořenové zeleniny. Vývar je jemně vychucen tak, aby se v něm vedle mírné převahy projevu nepříliš frekventovaného opeřence – i přes domestikaci si zachovává stopový nádech divočiny s minimem tuku – našlo místo i pro všechny druhy zeleniny. A samozřejmě i masa lososa, jen lehýnce tknutého vonným dýmem a podloženého dotekem těsta. Každá lžíce více rozvášní vaše animo.
Lehkým a znamenitým hlavním chodem pak jsou grilované, máslem glazované mušle svatého Jakuba, hříbkové ragú, a houby enoki. Málokde umějí jakubky tak jako zde, a ne zcela obvyklé soužití darů moře a lesa v jedné krmi dává ve finále příjemný, až filigránsky jemně vypointovaný závěr. Ve kterém si do posledního dojmu uchovává svůj šlágvort máslo, coby glazura i báze omáčky buerre blanc. Jako jakási korouhev noblesy francouzské kuchyně.
Coby galantní partner se ukázal být také úměrně tělnatý ryzlink z Pfalze ze sklepa vinařství Karl Pfaffmann s báječně širokou kytkou, mírnou s kyselinkou a téměř latentní stopou cukru.
Pokud vám vlastní linie na srdci moc neleží, zkuste kačenu. Pečené prsíčko s jemnými krupicovými nočky, zelné pyré, řepa, cibulový kompot, kachní jus. Není sice tak dietní jako mušle, ovšem v tomto provedení a s řadou partnerů ve svém průvodu představuje espritní varietu úpravy kachny v mantinelech české kuchyně.
Zlatá Praha stále patří k tomu nejlepšímu, co pražská scéna mlsným z celého světa nabízí. Možná chybí víc pozornosti personálu směrem k hostu, a asi i jeho celkové koncentrace. Potom by se s úspěchem poprala o nejvyšší příčky žebříčku kvality.