91%
91%
Tagy: současná česká i mezinárodní
Do hájemství kdysi vrcholového fine diningu vtrhla koncepce bister
Událostmi okolo nouzového stavu byl donucen „uspat“ svůj atraktivní projekt Gallery 44, věřme, že jen dočasně. Nyní, kdy hrozí druhá vina corony zavřel Honza Šimice populární pivnici Fat Cat. Nic z toho ale neznamená, že by své účinkování v pohostinství zabalil. Naopak, přišel s konceptem tak odvážným až drzým, že to zaráží. V hotelu Jalta, jedné z našich kdysi nejprestižnějších adres v rámci kolekce společnosti Čedok, otevřel před pár dny – bistro!
Když se tam po zmíněné úspěšné etapě v nových časech vystřídalo několik nepříliš úspěšných konceptů, nebylo už moc z čeho vybírat. Takže v Jaltě je dnes bistro a je nás, jak se s tím srovnáme.
Na věc jsou dva pohledy. Když vstoupíte do impozantní haly s rozložitým schodištěm poprvé, můžete mít smíšené pocity. Holé desky stolů prostřídané řadou vysokých bufetových vyhlížejí, jakoby je perzonál právě sklidil před večerní zavíračkou. Což nemusí být zvlášť jitřivý pocit, který může zaujmout hlavně mladou generaci rebelující proti všemu usedlému Jestliže však znáte bývalou noblesu, jakkoliv uměřenou, v moderním pojetí dnešního designu se vám po ní může zastesknout.
Ale ať tak či tak, tím hlavním je kuchyně. A o té není proč diskutovat. Velí jí Marek Šáda což samo o sobě je zárukou úspěchu. Nevysychající invence spolu s volbou osvědčených dodavatelů surovin, podtržená vstřícným perzonálem na place a zajímavě seskládané menu se širokým záběrem, to jsou argumenty, jež nelze pominout.
Nabídka v Jaltě není z ryze české kuchyně, to ani v hotelu moc nejde. Takže vedle jejích známých úprav, vnímavě přizpůsobených dnešku můžete sáhnout po některé ze středomořských receptur.
V klimatizovaném interiéru nebo na stíněné terase pod jakýmsi podloubím můžete absolvovat krátký rychlý oběd třeba v tomto složení.
Gazpacho, hutné, svěží a lehoulince naostřené v letním žáru zažene ospalost. Složením chutí potom připomene slunné středomoří, tradiční tomaty a papriky jsou navíc obohaceny o vstupy bylinek. Již řečený stopový pikant oživí vnímání, ledový chlad zařídí osvěžení
Uzený jazyk s křenovou omáčkou a grenailemi přizpůsobí kuchaři vašemu animu. Tak, že když si místo křenovky poručíte koprovou, vyhoví vám. Koprová je přírodní, bez smetany. Má sílu a vůni čerstvého kopru, lehká navinulost podtrhuje výraz masa. Báječné brambory pak sousto uhladí, kdyby vám přišlo moc důrazné.
Volba receptur a jejich vnímavá vyváženost kuchařových kreací spolu s nabídkou více druhů piv k možnému párování dává naději. Na to, že si kuchyně Yalta Craft bistra najde své klienty. A to jak tuzemské tak ty, kterých sice jen poskrovnu, ale přece jen přibývá. Viděno touto optikou není zřízení takto koncipovaného bistra žádný nonsens, jak by se mohlo zpočátku zdát.