Vinohradský parlament chystá změnu. Jakou, to se zatím neví. Protože ale z venkovních markýz i tabulí zmizela loga dodavatelského pivovaru a zvolna se vytrácejí i v interiéru, nebude to nic malého. Zda se něco proměnilo i ve vlastním provozu téhle vzácně oblíbené restaurace, to napoví návštěva.
Stálý lístek je potěšující. Skládá se z ran jistoty, které doplňují odvážné receptury a sem tam nějaký drobný úlet. A právě ty neobvyklosti lákají nejvíce.
Vezměte si takový větrník. Základem je klasické odpalované těsto neutrální chuti, na povrchu nijak neupravené. Ovšem uvnitř v dutině, kde bývá doma máslový krém se stopou vanilky, najdete náplň pro masožrouty. Slušný plátek optimálně připravené dušené loupané plece, doprovázený šťavnatým zelným salátem. Kvůli větší říznosti je zařazen křen a místo šlehačky křenová majonéza.
Nevím, čí to byl nápad, ale provedení nemá chybu. Z masa nejsou vytaženy všechny šťávy, zůstává vláčné, snadno se dělí a nese ryzí chuť hověziny. Křen s majonézou se zase starají o vzruch sousta. Těsto větrníku je v oblasti chuti odsouzeno do role statisty, ostatně svou práci odvedlo na pohledovém efektu krmě.
Pro mnohé jsou magnetem nabídky Parlamentu droby. Ještě nedávno opomíjená silná stránka české kuchyně, která, zdá se, znovu získává příznivce. Zadělávané hovězí dršťky s česnekem, zázvorem a muškátovým ořechem probouzejí zápal pro tahle báječná jídla. V Pípalově provedení jsou provoněné, forsážované kousky trhaného uzeného a podtržené citrónovou kůrou. Doprovod jim dělají znamenité mladé pečené brambory, díky čemuž je tahle krmě venkovských hospod a řeznických jídelen vlastně panskou pochoutkou. Vyrovnaná škála chutí každé vložené suroviny s vášnivým pocelem koření nabízí věrný otisk kuchyně našich předků, uchopený a zpracovaný s respektem a pokorou.
I když jsem se snažil sebevíc, na piškotovou roládu se zmrzlinou a ovocem už nedošlo. Takže jsem si ji – spolu se smaženými kroketkami z masa z prasečích ocásků s kapustou a omáčkou z domácí hořčice – nechal na příště.
Každá položka zdejšího lístku předkládá pečlivě propracovaná jídla. A to nejen v případě hlavního sortimentu. Obědové menu sestávající ze tří polévek, osmi „hlaváků“ a dvou dezertů nebo salátů, dává možnost volby každému. Navíc ošetření a čepování piva zde patří asi k jediným dvěma místům ve městě, kde si výčepáci s touto značkou poradí nad obvyklý rámec.
Je s podivem, kterak restaurace, od prvního dne vytížená na maximum, dokázala během času svůj výkon dále stupňovat. Především co do kvality. Pípalova nabídka je stále pestřejší a jídla jsou odvedená s maximální péčí. Kvalita piva zde patří asi k jediným dvěma místům ve městě, kde si výčepní s touto značkou poradí nad obvyklý rámec a zlatý mok ošetřují tak, aby v něm probudili vše, co je schopen nabídnout. Personál zvládá především polední ataky hostí bez zaváhání a s úsměvem. A to prosím při takových třech čtyřech stovkách obědů a často rezervacemi docela obsazených večerech.