Elegantní podnik pronikl do enklávy víceméně turistické zóny, aby vrátil českému labužníkovi staronové místo na kulinární mapě metropole. V docela jiném hávu, se širokým sortimentem vín pod etiketou Chateau Valtice. Mimochodem, Tři Grácie je název pro původně jednu z prvních kupáží tuzemských vín na našem tehdejším trhu.
Jak tedy dnes vyhlíží a co nabízí místo, k jehož vzkříšení se spojily společnosti Vinné sklepy Valtice a Vyšehrad 2000?
Kdo jste čekal výzdobu jako „od Úprky“, budete možná zklamáni. Nevelká prostora působí především uklidňujícím dojmem. Elegantním barevné ladění a působivé černobílé fotografie na stěnách působí přes veškerou modernu mobiliáře tak trochu retro. Což je dobře, podvědomě se nám v dnešním kakofonickém světě po minulosti trochu stýská.
-
-
Pokud jde o to, čeho si u Grácií můžete užít do sytosti, jsou vína. Především – ale nejen – valtická, v širokém odrůdovém sortimentu. Takže lze říci, že správná sklenka tu čeká na každého milovníka.
Silně zastoupena jsou také jídla. Od nejrůznějších tapas po osvědčené hotovky je tu denně k mání atraktivní nabídka. Tradiční české receptury jsou však nenásilně aktualizovány. Kuchaři pod taktovkou Petra Řepáska nabízejí to, co všichni dobře známe, ale přece jenom v dílem inovovaných varietách.
Ať je to bramboračka nebo halušky s domácím uzeným masem, zelím a škvarky všechno nese jasný punc osvědčené české kvality. Také mimořádné suroviny a vnímavé přípravy.
Zkuste třeba husí játra na červeném víně. Ne každý vnitřnosti miluje, ale alespoň by je měl ochutnat. Tak proč ne zde, měkká, s citem okořeněná, k nim báječná šťavka… Pak stačí už jen krajíc dobrého chleba. Samozřejmě také pohárek vína, nabízí se kupříkladu cuvée Velká Morava.
-
-
Určitě překvapí i vyzrálá loupaná plec s krémem z čerstvých hříbků, a karlovarské nočky se slaninou. Tam se české chutě potkávají ve vzácně vyváženém akordu. „Nevyždímané“ maso s patrným projevem hověziny, silná, čistá příchuť hub i atypické noky ozvláštněné slaninou.
Pokud jste trochu v časovém tlaku nebo mírně nenaloženi, potom přivítáte v přední části lokálu vyvýšené stolky „na stojáka“. Rozmanitý výběr tapas a k nim dvojka třeba šťavnatého Sylvánu nebo některého z ryzlinků může být právě tím, co vás vrátí do nálady. Ještě poznámka pro zaryté pivaře. I o vás je postaráno, Na čepu zde mají ležák z Plzně.
Sečteno, podtrženo. Znovu oživlé Tři Grácie jsou místem, které není radno míjet. I po krátké době od otevření jim patří naše ANO.