%
%
Tagy: to nejlepší z moří a oceánů
…ústřice, humři, krabi i krevety, V Malé Štupartské se znovu žije!
A to na plné obrátky! Zdenek´s Oyster Bar patřil mezi metropolitní fine diningovou scénou vždy na samý vrchol. Není proto žádný div, že od poslední nadšené open party je tu téměř denně boj o židle. Přes specifickou nabídku čerstvých darů moře vždy ve výběru I.A a vyšším a tedy i cenami nad běžným standardem je dost těch, kdo si to zde oblíbili. Velký podíl na tom má i širokánská škála šampaňských i tichých vín z nejlepších sklepů glóbu.
Své sehrála jistě i zvědavost. Na to, proč si právě tento podnik vybralo sedm aktérů posledního pražského Culinary Sympozia. Už dopředu lze říci tolik: všichni byli více než spokojeni a představení, které uchystal David Vlášek a tým jeho kuchyně nadšeně kvitovali.
Dnes, pár dní od uvedení nového menu můžete objevit co za popularitou Oyster Baru stojí.
Během nucené odstávky si majitelé pohráli s interiérem.
Ten dostal současnější tvář, zmizely křišťálové lustry a vystřídala je moderní kovová svítidla „kosmického“ stylu. Poněkud prostší ve vzhledu je i bar, ovšem stále je nabit peckami, které nejsou všude k vidění. Ovšem to hlavní, kuchyně, si žádá hlubšího průzkumu.
Jednoduchý, velice však vychytaný pozdrav z kuchyně vám jasně sdělí, oč šéfkuchaři jde. Bramborová placička jakoby na tálu starých kamen na chaupě ožehlá , creme fraîche a kopička kaviáru jsou jasným signálem. Chutě v kombinaci prostých i honosných, s umem sladěných tak, aby si v závěrečném dozvuku sousta každá řekla své. Celek optimálně naladí vnímání pohárků a připraví vás na velké představení.
Hned první chod, ať už vyberete cokoliv, první dojem potvrdí. A umocní. Vláškovy kreace zaujmou už napohled, prezentace na talíři hýří barvami, zalahodí i oku. Skladba surovin pak cizeluje jednotlivé chutě a stmeluje je v potěšující zážitek. Chvilku čekání na krmi můžete využít ke sledování hostů. Jakoby tu s novým designem zvlídněla i nálada.
Krabí salátek, avokádo, jablko a pár kapek avokádového oleje je další z Vláškových lákadel. Širokozáběrová struktura chutí, kdy nasládlému lehkému jemnému masu oponuje až máslově hutným tukem hýřící avokádo. Navinulost zeleného jablka vnese do hry švih, avokádo ožije, ustoupí z hlavní role, kterou do té chvíle hrálo. Ke slovu přijde hlavní téma, krab. Díky jablku zajiskří i jeho maso, dál pokračuje už v čele sousta. Konec není o přetahované mezi komponentami, odeznívá spořádaně tak, jak určil šéfkuchař.
Samozřejmě tu můžete mít celou plejádu ústřic, rozmanitě seskládaná plata podle vaší obliby toho kterého druhu z mořských pokladů. Mimo tyto favority nejvíc táhnou právě krevety, ať argentinské s harrisou a limetkou, nebo „na teplo“ z grilu se špekem, česnekem a máslem. A ovšem chobotnice. Ale jak již řečeno, zvolte cokoliv a neuděláte chybu.
Jakákoliv varieta zaručuje nejvyšší požitek. Vše je ustrojeno s nejvyšším respektem k surovině, přitom s maximálním vytěženým chuťových dominant té které. Navíc, už to tu tuším zaznělo, každý chod je vyšňořen bohatou garniturou, která vedle toho, jak působí, je také hodně pracná. Nicméně její efekt je znamenitý.
Možná, že bez cizinců v tomto čase se restaurace dvakrát za večer neotočí jak bývalo zvykem. Ovšem nálada, která se tu nad sklenkami vín odvíjí, připomíná klubovou atmosféru s náladou dávných a dobrých přátel. A to je nejvíc!
Takže jak jinak, než zřetelné ANO s velkým komplimentem do kuchyně a obdivem k citu sommeliérově.