%
%
Tagy: česká a mezinárodní kuchyně
Nejmladší sestra z tria zajímavých restaurací je i po roce existence stále považována za novou
Jmenuje se U Tellerů a představuje koncept dílem na české kuchyni stojící restaurace, dílem pak je místem s osvědčenými jistotami současných světových trendů. Elegantní design členitého interiéru nabízí různé varianty posezení v noblesní moderně s citlivě, nenásilně naznačenými historizujícími prvky.
Přejděme však hned k nabídce. Sestavuje ji David Kalina se svým týmem. To dává jasnou představu jejího zaměření. Česká kuchyně, s níž si ovšem šéfkuchař pohrál a přetvořil ji v mantinelech současných stravovacích zvyků společnosti. To jest v mantinelech aktualizovaných úprav opravdu nejkvalitnějších surovin na trhu ve skalních recepturách české kotliny. Ostatně ukažme si na některých, do jaké míry se mu to podařilo.
Začneme nezvykle vegetariánským chodem s překvapujícím výsledkem. Pečený květák, pyré z cukrové kukuřice, hráškové lusky, kukuřičný popcorn. Ač mezi vegetariány nepatříte, domnívám se, že se vám zalíbí. Sám květák je prost oné příliš naturální vůně, příjemně tvrdý, a tknutý ohněm i dýmem z pobytu v X-Oven grilu získá nádech kouře a „masového“ štychu. I když možná jen pocitového. Kukuřičné pyré přidá něco sladkosti, popcorn oblíbené křupání. O nevšednost výrazu prostých surovin se starají další vstupy – chilli olej a ještě ,tuším, bylinkový. Výsledek je báječný. Natolik, že jsem se přistihl při myšlence, že na tomhle stravovacím způsobu něco je – myslím vegetariánství.
Nezmínit nelze ani „Segedín“. Masová raviola, pečené zelí, omáčka ze zelné šťávy s uzenou paprikou je spojením, které vás dostane. Zelí, ne tak agresivní a rozvařené, jak se často stává, mělo dost prostoru, aby masu dodalo život, ale nevzalo chuť. Šťáva byla tím, co obstaralo digestivní efekt, to aby se porce dala zvládnout bez pocitu přecpání.
Potom je zde zvláštní sekce kuchyně „masožroutská“, Ve zrací lednici na podestě visí kusy už napohled lákajícího hovězího, které ale na správnou zralost čeká až šedesát dní. Steaky z vysokého roštěnce třeba, ač bývají ve hmotnosti šest set až tisíc gramů nedělají konzumentům žádný problém. Tuatam si některý dokonce místo dezertu objedná navíc již zmíněný květák!
Je toho mnoho dalšího co U Tellerů stojí za pozornost, kuře na paprice, rolka z celeru plněná paprikovým ragú, zapečená tarhoňa, například. Nebo netuctově připravené kachní krokety v panko strouhance plněné masem z kachních stehen s marinovanou zeleninou a koriandrovou majonézou. I zde prošlo žhavou vonnou kúrou v grilu.
Díky zajímavému lístku, tankové plzni i kvalitní vinné kartě, báječné partě v kuchyni i na placu, ale i atraktivní lokalitě se restauraci start povedl. Naše provizorní ocenění koncentrované do prostého „Ano“ si bez dalšího zaslouží.