%
%
Tagy: česká a mediteránní
Je vždy radostným zjištěním, když se z ochromující nedávné až likvidační reality vzpamatují také restaurace mimo metropoli
Jakkoli pověst Tří Knížat dávala tušit, že zlou dobu přežije, jistotu po nemilosrdně v pohostinství úřadující pandemii neměl nikdo. Zapálení Pavla Mareše pro věc spojené s neustálým překvapováním nabídkou na lístcích odvedlo své. Do středověkých prostor historicky nejdéle fungující krčmy na Vysočině se znovu vrátil život. Co se tedy dnes odehrává pod střechou jednoho z měšťanských domů na jihlavském náměstí? Vstupte a poznejte sami.
Jakoby pod klenbou mezi sloupovím síně její omamující atmosféra jen pospávala a čekala na svou chvíli. V březnu se pak znovu naplno rozhořely sporáky v kuchyni a hosté opět zaplnili restauraci. Na lístcích lákala nabídka ze zlatého fondu české tradice vedle segmentu mnoha úprav ryb a plodů moře. Ty si šéfkuchař osvojil ze svého působení na Rybím trhu v pražském Ungeltu. I když ta cesta nebyla snadná a chvíli trvalo než prozřel a zjistil, že druhý „Rybáč“ nevybuduje a vrátil se k původnímu sortimentu někdejší restaurace, původní záměr neopustil. Zvolna tu a tam vsouval do nabídky krmě vyšší ligy až si vlastně velký díl klientely vychoval k obrazu svému. Dnes obsahuje lístek řadu receptur vyššího ranku, které už patrně nelze vyřadit.
Tak na jednom lístku fungují špekové knedlíky, kysané zelí, silná šťáva a vedle nich sotýrovaná chobotnice s černým rizotem a divokou brokolicí. Někdy se dokonce stane, že mořská exotika nad nad českou tradicí v prodejích zvítězí. Obsah nabídky zůstává atraktivně kombinovaný, se staročeskou hrstkovou polévkou stojí v jedné řadě klasická francouzská cibulačka zapečená ementálem. Vepřová panenka, quiche s cuketou a fenyklem, omáčkou z dijonské hořčice a tymiánu pak má za souseda na menu smažený vepřový řízek s citrónem a bramborovou kaší. Aby toho nebylo málo, mezi dezerty si to rozdávají domácí povidlové taštičky z bramborového těsta se šlehačkou a ořechovým cukrem a třeba cheesecake s kokosem a mango-ananasovým coullis . Dlouhodobě se asi největšímu zájmu těší z české kuchyně pečená husa, pastinákové pyré a noky, středomořské vévodí mořský vlk s ratatouille.
Navíc, ať sáhnete při volbě kam chcete máte jednu jistotu. Každá krmě zaručeně obsahuje suroviny výsostné kvality a její příprava nese zpracování, chuťovou vytříbenost i nezbytnou prezentaci šéfkuchaři vlastní.
Mimo vše řečené Marešovi během nucené odstávky nečekali se skřípěním zubů na zázrak. Vybudovali v domě hotel, který je v dohledné době před otevřením. Docela dobře se může stát – pokud doba dovolí – že svou příští návštěvu spojíte s romantickým noclehem v prostředí věhlasného zlatohorního města. K vidění je toho tam spousta. I dnes je tedy na místě říci mnohokrát už opakované: že totiž Jihlava je z dálnice pár minut a i když tam nemáte přímou cestu, rozhodně stojí zato ke Knížatům odbočit.
Dnešek u Knížat tedy není žádným udivujícím zjištěním, ale milým potěšením. Pro vše řečené a také díky výsledkům cesty, kterou Pavel Mareš ušel je ANO! jedinou možnou a potěšující volbou.