%
%
Tagy: steakový program
Řádná porce škvířící se šťavnaté hověziny provoněná dýmem je pro mnohé nenahraditelná
Mezi ulicemi Bělehradskou, Bruselskou a Belgickou je natěsnána hezká řádka restaurací nejrůznějšího zaměření. Zhruba před půl rokem k nim přibyla další. Svým určením v místě jedinečná. Jmenuje se Wood & Steak a v jejím jménu je zakódováno vše. Vydejme se do napohled atraktivní restaurace se stejně atraktivním programem a zkusme odhadnout jak ve skrumáži konkurence obstojí.
První dojem je nadějný. Design nijak velké prostory je dekorován prvky z dřevěného masivu. Ať desky stolů, tak různé ozdobné kreace jsou dřevěné. Což navozuje hřejivou atmosféru a očekávání příjemných prožitků. Dojem umocňuje jednak bar s baterií noblesních destilátů v nabídce, jednak příjemný vonný dým z populárního grilu Josper, linoucí se pod cihlovými klenbami stropu. Možná ne všichni ocení lednice na suché zrání hovězího masa, kupříkladu rozložitou a už lákavě vyzrálou kýtu. Ovšem milovníka steaků ten obrázek jistě potěší, ne-li nadchne.
U stolků podél obou stěn se odehrávají setkání nad vonícími kusy masa s ještě se škvířícím tukem na povrchu. Ale nepředbíhejme. Vůbec není od věci začít polévkou. Za prvé zahřeje a hlavně, kde jinde by měli mít lepší hovězí vývar než tam, kde se denně servírují kila a kila porcíz různých řezů hověziny. Zdejší silný vývar z hovězích žeber, kousky masa, kořenová zelenina, nudle by probudil mrtvého, takovou má sílu. Patrná stopa tuku není kdovíjak silná, navíc v chuti rozhojněná o správnou porci zeleniny a podíl nerozvařených nudlí je základem, po kterém se dá pokračovat čímkoli.
Třeba tatarákem. Otevře hru povolný a umíchaný v klidnějším gardu než jsme uvyklí při „pivní“ variantě. Senzory zburcuje do stavu maximální vnímavosti. Sousto pak pohladí patro a připraví je na zážitek s hlavním číslem programu. Z výběru řezů je často žádaný T-bone steak pro dvojí maso kolem bederní kosti. Už při tom, kdy ho servírka nese sálem se vám sbíhají sliny a maní se chápete nože. Drobné puchýřky tuku zvolna praskají a uvolňují další a další závany žárem rozvášněného masa. K pocitu úplné spokojenosti nahrávají doplňkové speciality. Lehce ogrilovaná zelenina a báječné brambory pomohou chuť odpíchnout a zaplnit. Čerstvý zelený salát hraje roli provokatéra, omáčky to tak mohou mít hodně těžké. V té souhře akordů ne vždy najdou pro sebe v souboru dost prostoru. I tak ovšem jak svíčková tak roštěnec nabízejí křehká sousta na medium propečená, plná šťav s obsáhlou škálou chutí. Navíc jde o tak vydatnou porci, již těžko zdolá i trénovaný jedlík. I když si za pomocníka k párování pozve sklenku či dvě výtečného Chianti.
Londýnský cheescake – pokud se do vás ještě vejde – zkonejší průběh celé večeře do líbivého závěru – ani přehnaně sladkého ani natrpkle mokvavého.
V místě, které jak již řečeno je restauracemi těhotné nebude snaha získat hosta nijak snadná. Stále atraktivní nabídka steakového masa ze stád kvalitních domácích chovů, slušný sortiment na na vinné kartě, hlavně však zjevné nadšení a snaha perzonálu jsou pro návštěvu těmi nejlepšími argumenty.