Upozorňuje na sebe už dlouho. Ne snad bombastickou halasnou reklamou, poutačem poděbradské restaurace Sotto Ponte je báječná atmosféra, příjemné posezení od jara do podzimu na terase nad líně plynoucími vodami Labe na zajímavém, mile patinovaném paletovém sektoru. V neposlední řadě pak zaujme atraktivní kuchyní.
Ve snaze nabízet hostu poutavou skladbu jídel tu krom stálého výběru připravují tématická meníčka s konkrétním zaměřením. Jedno z nejzajímavějších bylo svého času severské menu. Hosté utichali zvědavostí, kdykoliv prošla lokálem přívětivá servírka s talíři efektně prezentovaných krmí.
Skandinávské menu šlo docela dobře otevřít zvěřinovým tatarákem ze sobího masa a sušeného žloutku. Pečlivě připravený na plátcích švédského chleba, poutal už svým podáním na talíři. Nepříliš kořeněný, snad aby bylo možné vystopovat nezvyklou chuť masa severského přežvýkavce. Bylo to zvláštní, bylo to nové, bylo to objevné. Jen si nejsem jist, zda sušený žloutek dostatečně suploval čerstvý. Chuti sice nevadil, ale ani zvlášť nepomohl.
Polévka z červené řepy s tvarohem a marinovaným sleděm, v té se utkávaly ryzí, vydatné projevy ryby s prostou rustikou červené řepy. Ač ani jedna komponenta nepatří ke kdovíjak honosným, v onom zvláštním spojení moře a pevniny se podařilo najít souznění zajímavé a kvitované.
Silné zeleninové ragú s červeným vínem, kančími škvarky a trhaným hovězím posléze otevřelo prostor jiné překvapující fúzi. Vzácně vycizelovaný part mrkve, cibule a koření podkreslený vínem byl nadšeným partnerem hovězině s nepatrným „cizím“ dotekem tuku z divokého masa. Kančí škvarky pozdvihly šťavnatost sousta a vyburcoval masovou příchuť do vyšších obrátek. Výsledkem bylo silné, příjemné odeznívání na patře doprovázené milou stopou divokého koření a bylin. Oběd jako celek tak zanechal příjemný dojem.
Pokud vás každotýdenní výlety do etnických kuchyní nezlákají, abyste Sotto Ponte navštívili, v běžném lístku jistě objevíte krmi, jež vás zaujme. Patero různých burgerů od country varianty přes double cheese až k burgeru z nízkého žebra, taková byla nabídka při naší návštěvě. Filet z čerstvé tresky na mrkvovo-zázvorovém pyré s asijským salátem s krevetami v tempuře zase cílil na milovníky ryb a darů moře.
K mání jsou i osvědčené asijské nudle nebo oblíbené pokrmy vybraných zahraničních kuchyní. Takový je repertoár restaurace, která o přízeň klienta usiluje už desátým rokem. Mezi poděbradskými podniky si mladistvým švihem, častou změnou lístku i jeho neotřelou skladbou udržuje po celou dobu vysoký kredit.