%
%
Tagy: Asijská kuchyně
Tříetážová restaurace, kuchaři až devíti národností, mimořádné suroviny a sortiment tradičních asijských receptur vlastní invencí vnímavě upravených. To je Sia.
Jako všechny ostatní restaurace byla i Sia zasažena celosvětovou covidovou pandemií. Jako všechny restaurace začínala i ona po ukončení lockdownu víceméně od nuly. Jak je tomu dnes?
Viděno zvenčí byl start rychlý a úspěšný. Prostory lokálu žijí zejména při obědech, nacvaknuté zde ale bývají i večery. Návštěva tak může vypadat i třeba takto:
Usazeni – lhostejno kde, každá sekce restaurace má své kouzlo, pozornou vstřícnou obsluhu a ruchem přelidněných asijských měst hlučící atmosféru. Odevšad můžete nahlédnout do některé z dopředu otevřených kuchyních nebo na schodištích sledovat míhající se číšníky prohýbající se pod tíhou plných plat. Na stolech je zpravidla založen „šérovací“ systém a spolustolovníci se dělí o více objednaných chodů na nichž se – často s poradou perzonálu – usnesli. Složení krmí na stole má mnoho podob v chuťově gradujícím pořadí. Přečasto bývá hlavním tématem pekingská kachna. Ve dvou provedeních, kachním prsem se sezamovými palačinkami, zázvorem, okurkou, melounem cantaloupe, švestkovou a hoisin omáčkou pro začátek. Když se vaše senzory otevřou tak, aby pochytaly všechny nuance pestrého složení, je řada na vykostěných kachních stehnech s restovanými vaječnými nudlemi, houbami, vejcem, jarní cibulkou a karotkou. Optimálně naladěni stoupáte myriádami chutí k vrcholu. K pochopení toho, co je asijských kuchyních tak poutavého.
Pokud je na vás kachní varieta až příliš náročná – i když křehké maso s vonným tukem rozlitým pod křupavou kůží je asi nejvíc, zkuste některou z vyhlášených sytých polévek. Shoyu ramen s trhaným hovězím masem třeba, kde si vedle nudlí své výstupy odehrají kampotský pepř, houby shiitake, zázvor a marinované vejce je stejně znamenitá jako vydatná.
I když tedy skrze současnou návštěvnost může Sia být považována za více než úspěšnou, jizvy po nedávné minulosti se už patrně úplně nezacelí. S tíživou situací se tu však dokázali poprat tak, že šrámy byly v rámci možností dobře zhojeny. Osvědčené receptury převedli na krabičkový prodej, ten díky širokým možnostem rozvozu udržel zájem jednak stálých hostí, jednak těch nových, kteří si „Asií“ chtěli zpestřit jídelníček.
To všechno se nyní úročí v často plném domě. Kde se krom všeho uvedeného promítá v práci týmu restaurace i míra nadšení nad možností znovu se setkat tváří v tvář s natěšenými hosty. Kvalitu krmí není třeba zvlášť zmiňovat, pokud se nezlepšila je stejně mimořádná jako za blahých dob před dodnes panujícími obavami z budoucnosti. A mimochodem, rozvozy se chytly a úspěšně fungují stále. Stejně jako se rychle a dobře uplatňují noví zaměstnanci.
Zkrátka v „asijském megatržišti“ přišli na to, co a jak je třeba dělat. A dělají to – přes dosud platná omezení provozu – víc než úspěšně. Od nás proto zasloužené ANO!
Zvláštní respekt pak patří těm, kdo denně s plnými platy jídel na schodišti mezi patry restaurace zdolávají svůj malý Everest.