96%
96%
Tagy: Asijská kuchyně
Jiří Štift, parta domorodých kuchařů a lístek zahrnující receptury snad ze všech koutů Asie. Vějička, na niž se jako na pentle hastrmanovy nechávají polapit všichni ti, kdo na rozmanitosti kuchyní největšího světadílu ujíždějí
Jako když vstoupíte na terasy zahrad Semiramidiných. Kde však místo rostlin pěstují nevšední vůně a chutě asijských kuchyní. Tak by se snad daly popsat dojmy, které se vás zmocní, projdete-li branou do hájemství restaurantu Sia. Tři podlaží zaplněná krom stolků a židlí technologiemi pro přípravu toho či onoho druhu asijských krmí. Restaurace prosklená ze všech stran a navíc i kuchyně v jednotlivých patrech dávají pohlédnout na alchymistickou ekvilibristiku kuchařů skrze skleněnou stěnu. Omamující divadlo, při kterém možná na chvíli ztratíte pojem o tom, nač jste se možná pečlivě připravovali. Totiž o výběru chodů, které máte v plánu ochutnat. Vždyť jen dim sum knedlíčků, vařených v páře zde připravují na osm druhů. Jak se v tom má jeden vyznat?! Dále je tu ještě série receptur z woku či robata grilu.
Začít svůj exkurz můžete třeba právě knedlíčky dim sum. Ale nepřežeňte počet, jsou vydatné, jakkoliv nevšedně chutné. Takové Xiao Long Bao třeba, napařované, plněné vepřovým masem a horkým vývarem. Nesmíte udělat tu chybu, abyste je otevřeli. Jen je svrchu lehce omočíte v jakési zálivce z octa, a když je potom skousnete, exploduje vám v ústech výrazná a patru vzácně lahodící erupce nevšedních chutí. I když ne tak docela cizí. V soustu se projeví síla a chuť kdesi v nás pevně zakódovaného vepřového. Jen ve zvláštním kořenění a mocné koncentraci.
Stejně úžasné jsou i další varianty, jako Premium Crystal Dumplings nebo Har Gow. V obojích se objevují krevety, v prvně jmenovaných s jakubkami. Jejich chuťovou barevnost ještě rozšíříte infuzí krevetového oleje s chilli. U Har Gov je partnerem samotných krevet zázvor a nezbytná sójovka. Pokud se na to cítíte, zkuste ještě Shaomai s neobvyklou kombinací náplně krevet s vepřovým. Tuhle fúzi země a moře stříknete sójovou omáčkou a objevíte neuvěřitelně bohatou škálu chutí v překvapujícím minimu surovin. Navíc s moc hezky fungujícím sezdáním krevet a čuníka.
Jak řečeno výše, knedlíčků je v nabídce ještě řada variet, za zkoušku jistě stojí nepálské momo plněné kuřecím a exponované tomatovou achar. Ale je čas dim sum opustit, byť jsou znamenité. Protože hrozí nebezpečí, že už nic dalšího nedáte. Což by v případě smažených krevet a chobotnice, česnekových výhonků, chilli-česnekové omáčky, a jasmínová rýže byla opravdu škoda. Obě masa, sládnoucí krevety i pevnější více odolávající chobotnice se nechají pochovat v objetí lehce pikantní omáčky. Včas se ale znovu posunou do čela průvodu a s lehce provokujícím, životadárným pohlazením limetky dospějí k omamujícímu závěru.
Při první návštěvě zdaleka neproniknete nijak hluboko do šíře sortimentu. Okusit musíte ústřice, znamenité saláty, lákavé polévky. A ryby a maso, především však vyhlášené tématické dny. Pondělky s křupavou kantonskou husou, čtvrtky s pečeným mléčným selátkem. A samozřejmě s hitem restaurace, pekingskou kachnou – ta je k mání denně. To jsou však záležitosti pro dva a více jedlíků.
Sia je jedinečná tím, že více než vlastní sukces zde šéfkuchař preferuje důslednou autenticitu jídel. Což vůbec není jednoduché, hostům však vzácně milé.